Почетна > Србија
Србија

Мишкељин: Најбоље решење распоређивање међународних снага на северу КиМ

Марко Мишкељин из Центра за друштвену стабилност изјавио је данас да би у овом тренутку најбоље решење било да међународне снаге буду распоређене на северу Косова и Метохије, што Србија и говори од момента, како каже, окупације севера покрајине.
ФОто: Танјуг/Kosovo Police via AP

„Имали смо сукоб и са Кфором и упаде у зграде општине од стране такозваних градоначелника (општина на северу КиМ). Све то је само доливало уље на ватру док није дошло до овог момента јуче, и сасвим сигурно да уколико би било присуство међународних снага на северу Косова, та ситуација би се много лакше поднела и Срби би се осећали безбедније“, рекао је Мишкелињ за Тањуг.

Напомиње да једини кривац за насталу кризу и ситуацију на КиМ јесте премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, који константно жели да изазове сукобе, што Србија и председник Србије Александар Вучић у првом реду упозоравају, од момента доласка Куртија на власт.

„Имали смо преко 400 етинички мотивисаних напада на Србе само у две године и просто можемо замислити само како се тај народ тамо осећа када не може да изађе испред сопствене куће, не сме да оде у продавницу од страха да ће их Куртијеве терористичке групације отети. Очигледна провокација Куртија која је за циљ имала оно што се десило јуче, где је део Срба насео“, истакао је он.

Када је реч о реакцији Србије на нову опасну кризу на КиМ, Мишкељин је истакао да је добро што није било исхитрених реакција и емотивних наступа, већ да се сачекало да се дође до правоверених информација, како би се у наредних неколико дана хладне главе донела исправна одлука.

Сматра да се од момента када Бразил, као држава која није признала КиМ, постане председавајућа Савета безбедности УН, може очекивати да ће бити сазвана ванредна седница Савета, са темом КиМ.

„Битно је да се изнесу све чињенице у међународну јавност, јер смо ми имали, поготово јуче, пласирано од стране албанских медија, али преузето од свих светских медија, велику количину лажних вести које морамо што пре демантовати“, нагласио је Мишкељин.

Vučić obavestio Bocan-Harčenka da Kurti na KiM provodi brutalno etničko čišćenje

Преузмите андроид апликацију.