Почетна > Свет
Свет

Мишел: Важан састанак земаља које деле континент и изазове

Доласком шефова држава и влада из 44 европских земаља, како чланица ЕУ, тако и оне које то нису, данас је у прашком дворцу почео први састанак нове иницијативе Европске политичке заједнице.
Фото: Танјуг/AP Photo/Olivier Matthys

Председник Савета ЕУ Шарл Мишел истакао је, уочи почетка скупа, да је ово битан састанак, јер окупља све земље које су део истог континента и које се суочавају са истим изазовима.

„Ово је платформа која треба да помогне да разговарамо о бројним питањима и координишемо акције у корист наших грађана“, казао је он.

„Данас су овде 44 земље, и ово је платформа која ће нам дозволити да разменимо суштинска питања о томе како да се сложимо о одређеном броју акција, да би могли да бранимо интересе наших грађана у Европи“, поручио је Мишел.

Најавио је да је циљ скупа побољшање сарадње у правцу више стабилности, безбедности и мира..

„Такође разговарамо и о миграцији и молбиности. Оптимиста сам зато што су све земље које су позване одлучиле да дођу и учествују“, рекао је даље.

Холандски премијер Марк Руте нагласио је да Европска политичка заједница није никаква алтернатива приступном процесу, већ платформа за разговор европских лидера о актуелним питањима.

Истакао је да је неопходна европска солидарност, да се координишу акције.

„Ова група лидера жели да анализира стање и размотри акције у циљу гарантованај безбедности грађанима Евриопе, али и како напредовати по питањима енергетике, климатских промена и економије“, објаснио је он.

Премијерка Исланда Катрин Јакобсдоутир, која је прва стигла у дворац у Прагу, рекла је да ће теме бити безбедност, мир, енергетика и економија.

„Мислим да је оно што ћемо видети да постоји солидарност Европе против руске агресије на Украјину, да постоји јединство против рата“, истакла је она.

Оценила је да је интересантно да ће скупу присуствовати лидер земаља ЕУ и оних које нису чланице, а који ће разговарати о будућности Европе у ширем контексту.

Белгијски премијер Александер де Кроо указао је да долазак свих лидера Европе, осим Русије и Белорусије, показује колико је знацајан скуп.

„Има пуно тога о чему морамо да разговарамо – о кризти, јединству, инфлацији. Пуно питања је пред нама. Важно је да све европске земље разговарају и ангажују се заједно у суочавању са изазовима“, рекао је он.

Казао је да нема ништа против проширења броја земаља у овој платформи, али то морају бити само оне државе које поштују заједничке вредности, као што су либерална демократија и људска права, нешто због чега нису позване Русија и Белорусија.

Borelj: Samit u Pragu pokušaj stvaranja novog poretka bez Rusije

 

Преузмите андроид апликацију.