Почетна > Свет
Свет

Мишел: Тешко предвидети да ли ће Г20 имати консензус око завршног документа

Тешко је предвидети да ли ће лидери групе Г20 постићи консензус око завршне декларације на самиту овог викенда у Њу Делхију, изјавио је данас председник Европског савета Шарл Мишел.
мишел
Фото: Танјуг/AP Photo/Altaf Qadri

У свом обраћању по доласку у престоницу Индије, Мишел је рекао да Европска унија жели да се Група састављена од 20 великих економија фокусира на глобалне изазове безбедности хране и енергената, преноси Ројтерс.

Међу питањима за које се очекује да ће се појавити на састанку Г20 је и транспорт житарица кроз Црно море, наводи британска агенција.

Мишел је изјавио да не очекује да ће се на самиту решити сви „велики“ глобални проблеми, али је додао да ЕУ жели да Г20 убрза напоре око циљева одрживог развоја и пошаље поруку везано за климатска питања и смањење сиромаштва.

Самит Г20, коју чине Аргентина, Аустралија, Бразил, Канада, Кина, Француска, Немачка, Индија, Индонезија, Италија, Јапан, Мексико, Русија, Саудијска Арабија, Јужна Африка, Јужна Кореја, Турска, Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и представници Европске уније, односно бриселске администрације, биће одржан у Њу Делхију 9. и 10. септембра.

Позвани су лидери свих чланица и још девет земаља – Бангладеша, Египта, Шпаније, Маурицијуса, Нигерије, Холандије, УАЕ, Омана и Сингапура.

Španija: Sančez neće učestvovati na samitu G20 jer je pozitivan na koronu

Преузмите андроид апликацију.