Почетна > Србија
Србија

Мишчевић: Србија не одустаје од европског пута

Србија неће одустати од европског пута, али тај пут није нимало лак, изјавила је министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.
мишчевић
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Она је говорећи на дебати „Србија, регионална сарадња и приступање ЕУ“ казала да је на путу придруживању ЕУ много битније оно шта ћемо конкретно урадити када су у питању владавина права и решавање проблема курупције, него број отворених поглавља.

„Процес придруживања постаје све компликованији, права се повећавају, отварају се нова питања и то све говори о његовој комплексности, али не одустајемо“, нагласила је Мишчевићева.

Она је додала да се све оно што је урађено и што се ради, можда не види на начин како би желели и хтели они који раде на овом процесу, али све иде у добром правцу и како истиче „сваки корак прати напредак“

Амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад, такође се сложила да процес приступања ЕУ није једноставан, наглашавајући да је то један веома сложен и захтеван процес.

„Србија ће свакако у једном тренутку стати иза свих вредности ЕУ. Дубоко верујем у њен такмичарски дух“, нагласила је амбасадорка Немачке.

Конрад је додала да људи у Србији заслужују да буду део ЕУ и да Србија уђе у унију, али да наша земља мора да ради на усаглашавању закона и да они морају да се поштују, односно спроводе у пракси.

У Вршцу је данас почео дводневни семинар Социјалдемократске (СД) академије женског лидерства 2023, коју пету годину заредом заједно са Фондацијом Фридрих Еберт организују Академију женског лидерства (АЖЛ).

Он је први од два који су планирани да буду одржани ове године, а следећи ће бити од 8. до 10. септембра на Сребрном језеру.

Семинари су намењени активисткињама из социјалдемократских странака и прогресивних покрета.

Како је казала Марија Срдић из АЖЛ, циљ академије је да окупи активисткиње прогресивних организација из Србије у широком фронту, како би се бориле за равноправно, развијено и одговорно друштво, засновано на европским вредностима мира и просперитета.

Према њеним речима, фокус семинара је стављен на практично политичко образовање полазница на теме – Феминизам и политика, Социјалдемократија и родна равноправност,

Политичке кампање и комуникације, као и Вештине лидерства, Родне статистике и родна анализа, али и Развој политика, Јавни и медијски наступ.

Конкурсом је, како је додала одабрана група од 26 полазница које ће похађати оба семинара и тиме бити оснажене да знања стечена на академији користе у раду у својим организацијама и међусобној сарадњи.

АЖЛ је организација цивилног друштва настала као природни наставак програма подршке женама активним у јавном животу који је покренут 2011. године.

Основали су је Центар за подршку женама, Фондација БФПЕ за одговорно друштво и Центар модерних вештина.

Како каже Срдићева, ова организација окупља политичарке и активисткиње и нуди им прилику да унапреде своја знања и вештине али и да се повежу како би се заједно бориле и заступале женска људска права до остваривања пуне равноправности.

„Све жене које су похађале програм, а било их је укупно око 200 до сада касније су видљиво утицале на јавни живот у својим срединама, показујући на делу да жене могу равноправно са мушкарцима да доносе одлуке, стекле су самопоуздање и мотивисале и друге жене да се политички активирају“, нагласила је она.

Vučić ugostio na večeri predsednicu Indije Droupadi Murmu

Преузмите андроид апликацију.