Почетна > Србија
Србија

Мишчевић: Резолуција Европског парламента није обавезујућа

Резолуција о проширењу ЕУ, усвојена у Европском парламенту у Стразбуру, није правно обавезујућа и нема замрзавања фондова ЕУ за Србију, изјавила је за Танјуг министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.
резолуција
Фото: Танјуг/AP/Jean-Francois Badias

“То је просто препорука која стоји у резолуцији која је необавезујући документ и који чак не покреће никакву активност“, рекла је Мишчевић.

Истиче да је то став посланика Европског парламента, најразличитијих политичких група од крајње левице до крајње деснице, од којих су неки велики подржаваоци процеса интеграције, процеса проширења и оних који су апсолутно против било каквих европских интеграција.

“Резолуција коју јако пажљиво слушамо и читамо, али резолуција која не доноси никакве реакције било које друге институције ЕУ“, рекла је Мишчевић.

На новинарску констатацију да је резолуција ипак изазвала одређену штету по Србију, Мишчевић одговара да је резолуција заправо резултат погрешне перцепције о Србији у ЕУ, јер је фокусирана само на усклађивање у процентима са спољнополитичким ставовима ЕУ.

“Још конкретније, рестриктивне мере, или да преведем, санкције према Руској Федерацији. Покушали смо да објаснимо, ево и данас на овом Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање у којем седе представници Народне скупштине Србије и ЕП, да је наше опредељење за ЕУ интеграције неупитно и да се стално потврђује. Да је толико тога учињено у Србији у односу на заједничку безбедносну и спољну политику“, истакла је Мишчевић

Наводи и да је Србија направила толико заједничких потеза са ЕУ у УН, усвајајући резолуције које се односе на осуду агресије, на непризнавање референдума у украјинским областима које су одржале референдум о припајању Русији, до чињенице да је само пар дана након 24. фебруара Србија у потпуности подржала територијални интегритет и политичку независност Украјине као такве, нудећи помоћ.

“Наш апел је – рачунајте на напредак у заједничкој спољној безбедносној политици узимајући у обзир све те елементе, а не само проценат усклађивања са спољнополитичким ставовима ЕУ“, закључила је Мишчевић.

Karner: Predlog Evropske komisije neprihvatljiv

Преузмите андроид апликацију.