Почетна > Србија
Србија

Мишчевић: Дунав повезује и спаја Србију са земљама кроз које тече

 Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић рекла је данас да Дунав није само река која пролази кроз Србију већ је и река која Србију повезује и спаја са државама са којима дели исте врсте изазова и подстиче на заједничко деловање и сарадњу.
Foto: Танјуг/Милош Миливојевић

Мишчевић је то изјавила за Танјуг уочи, панела „Friends of the Danube“ (Пријатељи Дунава), које је поводом Светског дана вода организовала амбасада Словеније у Београду и невладина организација „Супернатурал“ како би скренули пажњу на значај „Стратегије ЕУ за Дунавски регион“ (ЕUSDR) и разговарали о начинима за оснаживање и укључивање младих у ЕУСДР, очувању вода и биодиверзитета.
„Дунав повезује Србију не само државама чланицама ЕУ већ и са државама које су кандидати. Сада је његова улога управо у томе – да споји све нас који у Европи живимо на европском континенту, имамо исту врсту проблема, исту врсту изазова са којима се суочавамо“, рекла је Мишчевић.

Додала је да се тренутно, ради на имплементацији ЕUSDR-а, тако што се разговара о начинима за формирање што бољих пројеката, који ће помоћи свима који живе, како би унапредили две велике области – технологија знања и транспорта.

„Дунавска стратегија нас тера на сарадњу и да би смо могли припремати што боље пројекте за наше заједничке развоје. Развоје наших држава“, навела је Мишчевић.
Амбасадор Словеније у Србији Дамјан Бергант рекао је за Тањуг да је циљ данашњег панела повезивање свих земаља кроз које тече Дунав.
„Повезивање је важно на свим нивоима, поготову која се тичу екологије, индустрије, трговине, туризма итд. И зато је битно да све земље између себе сарађују пошто Дунав није само ствар једне земље свих“, истакао је Бергант.

Додао је да је кључно да и замље које нису чланице ЕУ, а припадају дунавском сливу, што пре постану део ЕУ јер ће онда и повезивање на том подручју постати интензивније.
Амбасадор Мађарске у Србији Јожеф Мађар рекао је за Танјуг да је изузетно битно да све земље које су повезане преко Дунава воде бригу о екологији и својој околини, како би се та река очувала и постала зеленија.

Истакао је и важност укључивања младих у ЕUSDR, како би и они могли да покажу како размишљају и како би допринели повезивању путем Дунава, али и очувању те реке.
Амбасадор Аустрије у Београду Кристијан Ебнер оценио је за Танјуг да је Дунавска регија, веома важна економском и туристичком смислу и додао да његова земља „свим срцем“ подржава ЕUSDR.
„Последњих година, геополитичка ситуација се мења, тако да је важно да радимо заједно у овој регији. Делимо сличне интересе, који симболише река Дунав, и кроз стратегију ми можемо имплементирати различите пројекте који би донели економски просперитет и повезати људе“, рекао је Ебнер.

Mali se sastao sa investitorima iz Evrope i SAD zainteresovanim za ulaganja

Преузмите андроид апликацију.