Почетна > Србија
Србија

Мирно на северу КиМ, протести Срба настављени

На Косову и Метохији ноћ је протекла мирно, а испред општинских зграда у Зубином Потоку, Лепосавићу и Звечану јутрос је окупљен мањи број грађана.
Фото: Танјуг/AP/Visar Kryeziu

У општинским зградама су и даље припадници тзв. косовске полиције и специјалци, које обезбеђују војници Кфора распоређени око зграда општина.

Између припадника међународне мировне мисије и грађана су бодљикава жица и метална ограда на коју су грађани поставили српске заставе.

У Звечану су припадници Кфора распоређени и на пет прилазних тачака граду, како би спречили пролазак специјалаца у близини грађана који протестују. То је био један од захтева Српске листе у циљу спречавања евентуалних инцидената.

Грађани на протестима у три општине захтевају да се припадници такозване специјалне полиције повуку из општина на северу Косова. Dа нови градоначелници изабрани 23. априла на изборима које су Срби бојкотовали, не улазе у општинске просторије.

Такође захтевају ослобађање Срба ухапшених током протеста у Звечану 29. маја, када је због насилног уласка албанских градоначелника у зграде општина на северу дошло до сукоба између тзв. косовске полиције и припадника Кфора са грађанима.

Том приликом повређено више од 50 Срба и преко 20 припадника међународне мировне мисије.

Lajčak i Eskobar 5. i 6. juna u Beogradu i Prištini

 

Преузмите андроид апликацију.