Почетна > Свет
Свет

МИП Русије: Неприхватљиви напади јерменског премијера на Москву

Најновије обраћање јерменског премијера Никола Пашињана представља неприхватљив напад на Москву, саопштило је данас Министарство спољних послова Русије.
Фото: Pixabay/essuera

„Обраћање премијера Јерменије 24. септембра 2023. садржи неприхватљиве нападе на Русију, нешто што не изазива ништа друго осим одбојности. То је јасан покушај да се одговорност за неуспехе унутрашње и спољне политике пребаци на Москву“, наводи се у саопштењу руског министарства и додаје да је јерменски премијер признао да су вршене намерне припреме да се Јереван окрене од Москве.

„Кораци који имају за циљ постављање Јерменије на нови западни курс неубедљиво се објашњавају грешкама које су наводно направиле Русија и Организација договора за колективну безбедност “, наводи се у саопштењу, преноси ТАСС.

Како се подсећа, „две земље деле сличне безбедносне и развојне интересе, док САД и друге земље НАТО-а настоје не само да нанесу стратешку штету Русији већ и да дестабилизују заједнички евроазијски простор“.

Руско Министарство спољних послова је истакло да је „Русија увек остала привржена својим савезничким обавезама и поштовала државност Јерменије“. Москва наставља да пружа велику помоћ Јерменији у областима безбедности, економије и културе, навело је министарство.

У међувремену, додаје се, Праг и Брисел су одлучили да делују на основу декларације из Алма-Ате из 1991. године, признајући суверенитет Азербејџана над Нагорно-Карабахом.

„Ово је суштински променило ситуацију која је отворила пут за потписивање трилатералне изјаве 9. новембра 2020. године, као и ситуацију руске мировне мисије“, истиче Министарство спољних послова.

Како се наводи, кратковидост јерменског руководства је ометала напоре да се имплементира низ споразума који имају за циљ јачање безбедности Јерменије, а Пашињан није потписао споразум о слању посматрачке мисије Здруженог штаба Организације договора за колективну безбедност (ОДКБ) у области Јерменије које се граниче са Азербејџаном, о чему је договорено од стране највиших дипломата шест држава чланица.

Због недоследног става јерменског руководства, које се радије окреће Западу уместо да стално ради са Русијом и Азербејџаном, примена трилатералних споразума на високом нивоу постигнутих 2020-2022. је заустављена, закључује се у саопштењу.

Јерменски премијер је оценио је у недељу да су безбедносни савези у којима је учествовала Јерменија као чланица били неефикасни, недвосмислено критикујући Русију, главног великог савезника званичног Јеревана.

Bajden domaćin drugog samita lidera pacifičkih ostrvskih država

 

Преузмите андроид апликацију.