Почетна > Србија
Србија

Министарство: Упишите децу у први разред на свом матерњем језику

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, поводом тога што је 1. априла почео упис деце у прве разреде основних школа, подсетило је данас да припадници националних мањина имају право да своју децу упишу у разреде у којима се настава изводи на њиховом матерњем језику.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Министарство их у саопштењу подстиче и охрабрује да ту своју могућност без икаквих задршки у целости и остваре.

Право на образовање на матерњем језику у Републици Србији гарантовано је Уставом (чл. 79), потврђено у Законом о заштити права и слобода националних мањина (чл. 13, 14 и 15), а детаљније разрађено читавим сетом образовних закона, навело је Министарство.

Оно почива на уверењу да је образовање на матерњем језику важан ресурс за очување и развој националног идентитета припадника сваке заједнице, вредности чијој је доследној примени посвећена Србија.

Ради остваривања овог права, Србија је у свом васпитно-образовном систему обезбедила, осим на српском језику, и целокупно образовање на матерњем језику – од вртића до завршно са средњом школом – на осам језика националних заједница: албанском, босанском, бугарском, мађарском, русинском, румунском, словачком и хрватском језику, подсетило је Министарство.

Оно се остварује у местима у којима живи значајан проценат припадника овиих заједница.

Осим тога, на осам језика националних мањина предаје се у оквиру наставног предмета „Матерњи језик са елементима националне културе“: буњевачки, влашки, македонски, немачки, ромски, словеначки, украјински и чешки језик.

Око 60.000 деце похађа данас наставу на мањинским језицима у Републици Србији на свим нивоима образовања, навело је Министарство.

Danas promenljivo oblačno i toplije, popodne mestimično kratkotrajna kiša

Преузмите андроид апликацију.