Почетна > Србија
Србија

Министарка Вујовић представила кампању „Не пали стрњику“

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и стални представник Програма Уједињених нација за развој у Србији (УНДП) Јакуп Бериш представили су данас кампању од националног значаја под називом „Не пали стрњику!“.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

„Изузетно је важно да сви заједно подигнемо свест о значају животне средине“, истакла је Вујовић.

Министарка се захвалила Европској унији, Програму Уједињених нација за развој, али и министарствима која учествују у тој кампањи – Министарству унутрашњих послова, Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

„Кроз Радну групу коју имамо на нивоу владе, закључили смо да паљење стрњике, односно жетвених остатака, знатно нарушава животну средину, а пре свега квалитет ваздуха“, рекла је Вујовић и додала да се нада да ће кампања подизања свести, за које је задужено Министарство заштите животне средине, умногоме допринети да се свест појединаца подигне на виши ниво.

Подсетила је да је у прошлој години забележено 15.000 пожара који, према њеним речима, нису нарушили само квалитет ваздуха, већ и квалитет земљишта и биодиверзитета.

„Оно што је важно је да постоји казнена политика за све неодговорне појединце и да је паљење жетвених остатака противзаконито“, рекла је Вујовић и позвала грађане да се понашају у складу са тим.

Истакла је да се нада да ће кампања допринети смањењу пожара и казни као и да ће пољопривредници и други грађани Србије учинити корак напред за све будуће генерације.

Министарство заштите животне средине, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарство унутрашњих послова и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, у сарадњи са делегацијом ЕУ у Србији и Програмом УН за развој (УНДП) спроводе промотивну кампању „Не пали стрњику!“.

Циљ кампање је заустављање штетне праксе паљења биљних остатака на њивама након жетве, који изазивају пожаре који даље доводе до загађења ваздуха, уништавају околину и имовину.

Кампањом ће бити скренута пажња на штетност и кажњивост таквог поступања, као и на савете како да се жетвени остаци збрину на начин који не штети животној средини и не угрожава здравље и безбедност људи.

Догађају поводом покретања кампање „Не пали стрњику“ присуствовали су и помоћник министра начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић, директор Управе за пољопривредно земљиште Бранко Лакић и заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Пламена Халачева.

Vučić će primiti žensku odbojkašku reprezentaciju Srbije

Преузмите андроид апликацију.