Почетна > Бизнис
Бизнис

Министарка Ђедовић разговарала са Јапанцима о подршци за градњу РХЕ „Бистрица“

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас у Токију са вишим извршним потпредседником Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈИЦА) Ђунићијем Јамадом о продубљивању сарадње са овом институцијом и сарадњи на новим пројектима у области енергетике, пре свега, подршци за изградњу реверзибилне хидроелектране „Бистрица“.
Фото: Танјуг/МРЕ/Емилија Јовановић

Како каже, јапанска технологија је међу најраспрострањенијим у свету када су таква постројења у питању и ми од јапанских партнера можемо доста да научимо када је реч о технологији, преносу знања и техничким решењима.

ЈИЦА је већ исказала заинтересованост за пројекат изградње РХЕ Бистрица, који је један од приоритетних пројеката у Полазним основа плана развоја енергетске инфраструктуре и мера енергетске ефикасности за период до 2028. са пројекцијама до 2030. године, који је Влада Србије усвојила у јуну.

„Разговора је било и о изградњи реверзибилне хидроелектране Бистрица, која ће бити прва реверзибилна хидроелектрана коју градимо после 30 година и највећи нови енергетски капацитет, више од 650 мегавата, који ће коштати близу милијарду евра. Још увек се ради процена и студија изводљивости, која треба заправо да нам покаже који су то трошкови“, рекао је Ђедовић Хандановић за Танјуг.

Изградњом РХЕ Бистрица Србија би повећала своје капацитете за складиштење енергије из потенцијала воде.

То је посебно корисно за равнотежу понуде и потражње у електроенергетским системима, омогућавајући снабдевање електричном енергијом када је потребно, чак и када обновљиви извори енергије, попут ветра и сунчеве енергије, нису доступни.

Једна од тема данашњег разговора била је и Термоелектрана Никола Тесла у Обреновцу.

„Веома сам задовољна. Састали смо се са извршним потпредседником Јапанске међународне агенције за сарадњу господином Јамадом и причали смо о дугогодишњој кооперацији која ће се успешно завршити почетком следеће године завршетком пројекта одсумпоравања на ТЕНТ-у А, у Термоелектрани Никола Тесла. То је био један веома важан завршетак сарадње на овом пројекту којим је ЈИЦА задовољна, самим тим и јапанска влада“, навела је она.

Министарка је подсетила да је Јапан наш изузетно важан партнер, присутан у Србији више од 20 година кроз донације, али и кроз финансирање пројеката, пре свега, од стране ЈИЦА, али и других јапанских компанија, значајних најпре за побољшање заштите животне средине.

Током посете Јапану, министарка Ђедовић Хандановић састаће се и са министром економије, трговине и индустрије Јапана, Јасутоши Нишимуром, преседником парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија Ићиром Аисавом, као и са руководством Кеинданрена, јапанском пословном асоцијацијом.

„Знамо да су јапанске инвестиције у узлазном тренду у нашој земљи, у разним индустријама. Желимо да то тако и остане и да се повећавају и зато је јако важно да што већи број саговорника имамо. Састаћу се и са Парламентарном лигом пријатељства Јапан-Србија. То су све кључне окоснице наших јапанских стратешких партнера из владе и државних институција, али и из привреде, који су значајни за продубљивање наше сарадње у будућности“, истакла је министарка Ђедовић Хандановић.

Како је рекла, пред Србијом је циклус великих инвестиција у области енергетике, где су у наредних десетак година потребна улагања од 15 милијарди евра, како бисмо обезбедили већу енергетску независност, сигурност снабдевања и смањили штетни утицај енергетског сектора на животну средину.

Brod sa ukrajinskim žitom napustio luku Černomorsk, ide ka Bosforu

Преузмите андроид апликацију.