Почетна > Србија
Србија

Министар Вучевић о формирању обавештајних служби Приштине: Српске службе безбедности су за њих доктори наука

Министар одбране Милош Вучевић послао је јасну поруку поводом информација које су се појавиле да су приштинске власти кренуле у процес формирања Војнообавештајне агенције. Он је гостујући на телевизији Пинк рекао да су наше службе безбедности за њих доктори наука, а Србија има војску већ два века.
vucevic, vojska
Фото: Танјуг/Министарство одбране и Војска Србије
Нећемо потцењивати њихове активности, пажљиво ћемо их пратити

– Када то кажем мислим на дугу традицију војнообавештајних и војнобезбедносних, наравно и БИА. Оне су далеко спремније, обученије и кадровски опремљеније и њима ће требати много времена да уопште могу да размисле да се пореде са нама. Али ми нећемо потцењивати њихове активности и пажљиво ћемо их пратити – јасан је министар Вучевић.

Он даље објашњава да је покушај власти у Приштини усмерен ка томе да заокруже своју државност.

– Не треба сада то ни гурати под тепих и називати умивеним формама. Они Косово виде као независну државу, и један од атрибута државности јесте и војска, што је супротно Резолуцији 1244, супротно Војно техничком споразуму који је наша држава са НАТО закључила. Они желе државу у пуном капацитету. Да ли они за то имају ресурсе, људски потенцијал, знања то је веома упитно и спорно. Они имају интенцију да демонстрирају да имају атрибуте државе. Тим ће нама позиција бити нешто тежа– објашњава Вучевић и додаје да када се говори о војнообавештајним агенцијама да су њихове активности усмерене ван територија државе.

Имају подршку

Он наглашава да такве службе нису нешто што би требало да функционише на територији покрајине.

– Она треба да служи за промоцију независности, промоцију косовских снага безбедности или да се баве обавештајним активностима везано за Републику Србију и оне државе које не признају Косово и Метохију. Да ли су сами одлучили то да раде, или их је неко подржао, верујем да има сигурно савета и подршке из неких земаља НАТО пакта, али не и саме Алијансе – истиче Вучевић.

Фото: Танјуг/Министарство одбране и Војска Србије

Одговарајући на питање ко су људи који ће бити у тим агенцијама, министар појашњава да они раде на томе да их обуче и да то више не буду терористичко планинске гериле.

– Наравно немају ниво обучености и школовања какве има Војска Србије. Немају ни знање, ни традицију и школе. Као што ми имамо почев од Војне гимназије, па до академије, са читавим низом даљих елемената развоја војне доктрине. Али, и они и спонзори њихове независности раде на томе. Зову их на њихове војне академије, раде са њима. Наша позиција је врло деликатна по том питању. Њихови спонзори су сви они са којима ми морамо да разговарамо, да имамо отворен дијалог и тако штитимо наше државне и националне интересе.

Питање Косова је историјски проблем који траје

Вучевић даље анализирајући каже да је о томе говорио и Председник Републике да не могу да нас изненаде изјаве америчких и немачких дипломата.

– Они на томе раде од 1999. године, а неке од европских држава и дуже када би ишли дубље у историју. Уопште не треба да упадамо у те јефтине формулације. То је један историјски проблем који траје. Косовско– метохијско питање је најтеже питање на овим просторима. Нико није успео да га реши, а сада сви то очекују од Александра Вучића и навијамо да се саплете. Једни вичу признај, други немој и иди у рат, а и једна и друга стране моле бога да он то реши, да они немају никакву одговорност а да још могу и да га оптужују. То је нажалост један велики усуд српске политике који је задесио председника Александра Вучића. И нико га до сада није решио, а с друге стране сви навијамо да тај који се усуди да прича се саплете, падне и онда да га сви дотучемо.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић
Председник Вучић покушава да на једној скији провоза слалом у пролазном времену

Председник Вучић покушава, како то Вучевић сликовито објашњава, скијање на једној скији и да треба да извоза слалом у пролазном времену.

– То је та танана нит. Да нас не понизе, да нас не униште, да нас не избришу, да сачувамо државно достојанство и истовремено да чувамо мир. Наш национални интерес је да имамо мир. Да не гинемо, него да нам се рађају деца. И годишњица почетка НАТО бомардовања је тежак дан, те ране су и даље отворене болне и даље крваве за многе који су то преживели, који су изгубили своје вољење. Али морамо да негујемо ту културу сећања, незаборављања и да се трудимо да нам се то више не деси. Али не да смо због тога слаби и недостојни наших предака. Али чувате мир, јер Србија као није за столом она је на столу. Тешка је ситуација, ми ћемо се борити, председник зна шта ради.

Покушавају да га саплету на сваком кораку

А многи појашњавају да када Председник Републике иде на преговоре, испраћамо га тако да навијамо да изгуби, уместо да се бодри да смо сви у томе заједно.

Фото: Instagram/PrtScr/milosvucevic_odbrana

– А они док су водили тај тим, све су изгубили. Ево сликовито да кажем, да ли неко може да замисли да је на таквим разговорима рецимо Милош Јовановић или Понош, или Лутовац или Зеленовић, екипа из Не давимо Београд или Милица. Да они ово издрже да сачувају Србију, да претекнемо да смо и даље у игри, а да су сви против нас. Замислите, а шта они раде, све раде да се саплете само да би тако дошли на власт. Председник није у Охриду поклекао, зато што има већинску подршку грађана.

Позив да се момци и девојке пријаве на конкурс

Министар је говорио о конкурсу за пријем у три најелитније јединице војске Србије.

– Отворили смо за 534 места, али смо спремни да ангажујемо и нађемо им место. Не изгубимо те момке и девојке које желе да буду у војсци. То је најелитнији део наше државе, то је позив који је привилегија. Да носите грб и заставу и да вам цела држава одаје признање за то.

Фото: Танјуг/Министарство одбране и Војска Србије

U Somboru obeležen Dan sećanja na žrtve NATO agresije

Преузмите андроид апликацију.