Почетна > Србија
Србија

Министар Вучевић на свечаности полагања заклетве у Ваљеву

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас на свечаности полагања заклетве у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву да државно руководство Србије државе, на челу са председником Александром Вучићем, води мудру политику којом учвршћује мир и чува стабилност.
Фото: PrtSc Instagram/milosvucevic

„Нажалост, постоје безбедносни изазови, ризици и претње које не смемо занемарити и потценити. Али, будите уверени да ће Србија учинити све што може да очува своју војну неутралност, политичку самосталност, сувереност и слободу, пре свега мирним путем. И то не само дипломатијом и својом конструктивношћу, него и опремањем, јачањем и обучавањем наше армије која је апсолутно једини, одговарајући фактор за очување мира у једној земљи“, поручио је Вучевић и додао да нас је историја томе непогрешиво научила

„Наша моћ и наша снага је наша вера у себе и љубав према отаџбини. То су непобедиве врлине српског војника. Будите достојни наше историје и својих славних јуначких предака. Живела Војска Србије! Живела Србија“, поручио је министар Вучевић, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Честитајући присутнима на положеној заклетви, министар Вучевић је истакао да нема поноснијег бића од човека који се заветује отаџбини и од родитеља који посматра своје дете како сваком речју изговорене заклетве све више постаје човек.

„Када победимо егоизам и конформизам и станемо у строј да наставимо дело наше славне војске која је једина била и остала гарант наше слободе и независности“, поручио је Вучевић у Ваљеву, граду чији су житељи, како је навео, традиционално били најбољи војници српске војске, „граду јунака с Цера, Дрине, Колубаре, Албаније и Кајмакчалана“.

Вучевић је рекао да је војничка заклетва увод у једну изузетну професију, с нарочитим значајем за државу Србију и њене грађане.

Кадетима је поручио да током школовања покажу упорност, марљивост и поштење и додао да ће „свако ко позив војног старешине доживи као идентитетско питање и упориште, бити достојан наследник славног војводе Живојина Мишића“.

Министар одбране обратио се кадетима 15. класе Медицинског факултета ВМА с поруком да чувају здравље не само наше војске, него и наше нације, нашег народа и целе државе, јер „нема здраве војске без здравог народа“ и изразио сигурност да ће они бити на висини позива који су одабрали као животну мисију.

„Држава је снажна и сигурна онолико колико међу својим суграђанима има таквих синова и кћери као што сте ви. Настављате дело славних српских добровољаца чија је љубав према отаџбини увек била инспирација“, истакао је министар Вучевић.

Он је изразио жељу да у Србији увек влада мир и да заклетва остане лепа успомена и света обавеза која „тек краси врлине, без неопходности да их испроба и ангажује“.

Заклетву су положили кадети 148. класе Војне академије и 15. класе Медицинског факултета Војномедицинске академије, слушаоци војностручног оспособљавања за резервне официре генерације „септембар 2023“, ученици 51. класе Средње стручне војне школе „1300 каплара“ и војници на добровољном служењу војног рока генерације „септембар 2023“, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Свечаности су присуствовали командант Команде за обуку генерал-мајор Жељко Петровић, ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић, начелник Управе за људске ресурсе (Ј-1) Генералштаба бригадни генерал Саво Иришкић, главни подофицир Војске Србије заставник прве класе Ненад Стевић, представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова, верских заједница и породице и пријатељи кадета, слушалаца, ученика и војника.

Командант данашње свечаности био је командант Другог центра за обуку у Ваљеву пуковник Саша Стојиљковић.

Кадеткиња 15. класе Медицинског факултета ВМА определила се да споји љубав према медицини и војсци.

„Од малена сам хтела да будем лекар. Позивам све заинтересоване за медицину и за Војску Србије да се пријаве и да служе часно Републици Србији“, рекла је кадеткиња Теодора Трајковић.

Један од слушалаца војностручног оспособљавања за резервне официре, Милош Тодоровић из Чачка, завршио је Факултет спорта и физичког васпитања, а у Војску Србије дошао је да оствари свој дечачки сан.

„Од малена сам желео да будем војник, а с друге стране част ми је да служим свом народу и отаџбини. Моја очекивања после војностручног оспособљавања су да се као официр запослим у Војсци Србије“, истакао је Тодоровић.

Јелена Стевић из Крагујевца пријавила се на конкурс за курс за резервне официре рода авијације после завршених мастер студија биологије. Каже да јој је то била жеља из детињства и да јој се упорност исплатила.

„Очекујем добру сарадњу и колегијалност и позвала бих све заинтересоване, који воле отаџбину и свој народ да конкуришу, јер је ово прилика да покажу шта знају и да дају све од себе“, додала је.

Сава Раичевић из Подгорице на добровољно служење војног рока пријавио се из патриотских разлога.

„Од рођења сам васпитан у духу патриотизма. Мој прадеда је био Солунац, мој отац је био ратник и једини логични наставак те приче био је да и ја постанем војник“, рекао је Раичевић и позвао све младе да, као и он, поносно носе униформу Војске Србије.

Vučić na američkoj televiziji: Fokus Srbije na građenju mostova sa celim svetom

Преузмите андроид апликацију.