Почетна > Свет
Свет

Министар одбране Финске иде на породиљско одсуство

Фински министар одбране Анти Каиконен иде на двомесечно породиљско одсуство да би био уз свог шестомесечног сина, а привремени министар Мико Савола ће бити именован 4. јануара, саопштила је влада Финске.
Фото: WikimediaCommons/FinnishGovernment

Каиконен је узео двомесечно породиљско одсуство и 2020. године после родјења свог старијег сина и тиме постао први министар мушког пола који је отишао на породиљско, преноси Ројтерс.

„Деца су мала само веома кратак временски период, а ја не желим да их се сећам само преко фотографија,“ написао је Каиконен на Твитеру у децембру прошле године, када је најавио своје привремено повлачење са функције.

Фински закон не признаје породиљско одсуство за министре, тако да Каиконен мора да да оставку на функцију министра одбране, али биће поново именован у марту.

Влада Финске је 2020. одлучила да удвостручи трајање породиљског одсуства за очеве на седам месеци и тако их изједначи са мајкама.

Привремена измена министра одбране долази у периоду када Финска, заједно са Шведском, настоји да постане чланица НАТО и задобије подршку Турске за пријем у ову организацију.

Каиконен верује да ће безбедност Финске, док он буде одсутан, „бити у добрим рукама“.

EK: Situacija na KiM ostaje krhka

Преузмите андроид апликацију.