Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Минималац може да буде 40.000, прво повећање пензија 1. новембра

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће влада учинити све што је неопходно да од 1. јануара минимална зарада буде повећана са садашњих 35.000 динара на 40.000 динара. Најавио да ће пензионери прво увећање примања, од укупно два, имати 1. новембра од девет одсто.
мали
Фото: Танјуг/Раде Прелић

„Када је минимална зарада у питању, мислим да јесте реално да буде 40.000 динара. Од 15. августа ће разговарати послодавци и представници синдиката, ако се договоре добро је, уколико не, од 1. септембра разговараћемо и ми са њима“. Рекао је Мали Танјугу на питање да ли постоје финансијске могућности да минималац достигне 40.000 динара.

Подсетио је да је рок до 15. септембра да се дефинише износ минималне зараде за следећу годину.

„Нама је намера да идемо на двоцифрено повећање минималне зараде. Под условом да се послодавци и синдикати договоре, да то по први пут буде зарада од 40.000 динара“, истакао је Мали.

Подсетио је да је 2011. године минимална зарад била 15.700 динара.

„Ми смо је из године у годину повећавали и данас је 35.000. Ми хоћемо да је повећамо на 40.000 динара, што је веома велики помак напред“, нагласио је министар финансија.

Напоменуо је да ће то повећање „погурати“ и остале плате и отворити веома велику „рупу“ код послодаваца. Због чега ће држава терет тог повећања преузети на себе.

„Ми ћемо изаћи са предлогом да тај износ који би послодавци дали за повећање минималне зараде радницима опет покрије држава. Кроз повећање неопорезивог дела дохотка и кроз смањивање неких доприноса. О томе ћемо још разговарати са њима, тако да послодавце то ништа не кошта, а да корист имају запослени у Србији“, објаснио је Мали.

Оценио је да је једини приступ у условима кризе и раста инфлације да се минималац повећа изнад стопе инфлације, тако да запослени добију већа примања у реалном износу.

Pravilnici o tržištu kapitala od danas, primena od 2023. godine

 

Преузмите андроид апликацију.