Почетна > Свет
Свет

Милиони радника започели штрајк у Индији

Милиони радника започели су данас дводневни штрајк широм Индије како би изразили свој бес због владине економске политике и подржали захтеве да се побољшају права запослених у овој земљи. Десетак индијских синдиката који су организовали штрајк желе да влада обезбеди опште социјално осигурање за раднике у огромном неорганизованом сектору, повећа минималну плату у оквиру свог главног програма гаранција за запошљавање и заустави приватизацију банака у јавном сектору.
Фото: PrtSc/WION/YouTube

„Свеиндијски синдикални конгрес”, један од највећих синдиката у земљи, саопштио је да очекује да ће се штрајку придружити више од 200 милиона пријављених и непријављених радника. Како је саопштено, планиране су демонстрације у Њу Делхију, Мумбају, Калкути и другим већим градовима, а важан синдикат повезан са владајућом партијом Баратија Џаната, одлучио је да неће учествовати у штрајку, називајући га „политички мотивисаним”.

Штрајком ће вероватно бити погођене банкарске, транспортне и железничке услуге, пренео је Танјуг.

Влада премијера Нарендре Модија тврди да би приватизација неких државних банака преуредила банкарску индустрију и да ће модел монетизације имовине помоћи да се прикупи новац за подстицање економског раста.

Индијска економија се опоравила након што је доживела велики ударац током прве две године пандемије, али многи послови су угашени, а стопа незапослености је у децембру порасла на осам одсто.

Модијева влада се прошле године борила са огромним протестима пољопривредника који су захтевали потпуно укидање контроверзних закона о пољопривреди.

U Hrvatskoj od danas gas skuplji 16 posto, struja 9,6 odsto

Преузмите андроид апликацију.