Почетна > Србија
Србија

Милићевић у Куманову: Срби су слободарски, а не геноцидан народ

Министар без портфеља Ђорђе Милићевић присуствовао је у Куманову обележавању 11. годишњице Културно уметничког друштва „Српски вез” и поручио да „Срби нису геноцидан већ слободарски народ“, као и да историјско пријатељство српског и македонског народа не могу да покваре политичари који служе туђим интересима, а не интересима свог народа.
Фото: Танјуг/Марко Ђоковић

„Уз велику захвалност на позиву да будем ваш гост, морам да вам признам да се ја овде међу вама не осећам као гост. Међу својим народом, међу свим члановима „Српског веза“ заиста се осећам као код своје куће у Ваљеву. И баш тако се, верујем, и ви осећате када дођете у Србију јер Србија је ваша кућа. Где год живели Срби су један народ и тога увек сви морамо бити свесни како бисмо одолели притисцима и намерама оних који желе да нас деле и завађају“, рекао је Милићевић синоћ пред више од хиљаду грађана из овог дела Северне Македоније.

Према његовим речима, Срби су увек били јаки само онолико колико су јединствени и сложни, саопштило је ресорно министарство.

„Само заједничким снагама можемо да одговоримо на изазове са којима се суочава наш народ. Наша снага лежи у нашем јединству, солидарности и заједничком раду на очувању наших права, културе и идентитета“, истакао је министар Милићевић у обраћању Србима из Куманова.

Он је посебно нагласио значај Декларације која је на иницијативу председника Републике Александра Вучића усвојена на Свесрпском сабору у Београду, као и да га посебно радује што је том историјском скупу у Београду присуствовао и политички лидер Срба у Северној Македонији Иван Стоилковић.

„Влада Републике Србије посвећена је континуираном пружању подршке српском народу широм света. Наша мисија је да осигурамо да сваки Србин, без обзира где живи, има подршку своје матичне земље и осећа се као део велике српске породице“, закључио је министар Милићевић.

Председник КУД „Српски вез“ Далибор Китановић уручио је министру захвалницу за подршку коју он лично и Влада Србије пружају за очување српског националног и културног идентитета у Северној Македонији.

Концерту у Куманову присуствовали су и специјални изасланик председника Републике Србије Дејан Савић, као и амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић.

Đurić: Borba protiv organizovanog kriminala jedan od prioriteta politike SRB i Vučića

Преузмите андроид апликацију.