Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Миленковић: Новом Саду остало 40 хиљада квадратних метара културних станица

Немања Миленковић, први човек Фондације „Нови Сад Европска престоница културе“ казао је данас Танјугу да је иза титуларне године Новом Саду остало 40 хиљада квадратних метара културних станица.
Фото: Градске инфо

Нови Сад је титуларну 2022. годину затворио „Дочеком“, несвакидашњим уметничким и продукцијским програмом у Подграђу Петроварадинске тврђаве.

Према Миленковићевим речима „током целе 2022. године у којој је Нови Сад био Европска престонице културе одржано је 4000 догађаја“.

„У нашим програмима нашло се 10 догађаја дневно са 6000 уметника из целог света. То су бројеви који су превазишли реалне могућности Новог Сада, а истовремено су и одушевили све који са простора некадашње Југославије долазили у наш град у 2022. години. Све оно што се збивало у Новом Саду у протеклих годину дана равно је чуду.“ казао је Миленковић.

Он је подсетио да се са својим тимом из организације програма борио са ковид прваилима, али и да ја у фебруару прошле године почео рат у Европи.

„Сав посао око организације програма у Новом Саду изнео је тим чији су чланови били стари у просеку око 30 година. Укључили смо ванинституциону сцену и све установе културе. Та синергија је донела Новосађанима фантастичну годину коју су обогатили врхунски светски уметници“ каже Миленковић.

За њега нема дилеме да је најважнији податак након свођења биланса титуалрне године, чињеница да је Новом Саду остало нових 40 хиљада квадратних метара нових културних станица.

„Обновили смо подграђе Петроварадинске тврђаве, Музеј града Новог Сада, захваљујући којем је урађена изложба Милева Марић Ајнштајн. Затим, Алмашки крај је постао део културних догађања… Изграђена је Градска концертна дворана у оквиру Балетске И музичке школе чији је директор Стефан Миленковић…Створили смо Дистрикт, Позоришни трг, и коначно мрежу културних станица која је постала јединствен модел менаџмента у култури на нивоу Европе“ каже Миленковић.

Година титуле Новом Саду је донела и већи број туриста у односу на годину која је претходила пандемији.

„Ово је импозантна година за Нови Сад који је 2019. проглашен од стране чувеног магазина и туристичког водича „Лонелy Планет“ за једну од најбољих светских градских туристичких дестинација. Тада је почео раст посете туриста, али је пандемија то прекинула. Чинуло се да ће повратак у ту туристичку нормалу бити тежак, али година титуле показала је сву своју снагу и довела је већ у првом кварталу рекордну посету туриста, подаци су Туристичке организације Новог Сада“ рекао је Миленковић.

Како каже, посебан благослов за Нови Сад биће све лепе речи светских уметника који су имали прилике да воде град и наступе у њему.

„Управо они су најбољи репрезенти Новог Сада у свету. Мислим да смо ми изненадили, не само уметнике, него и читав панел експерата из Европске комисије која је са Новим Садом дала један нови простор градовима који нису у земљама Европске уније. Баш због тога верујем да није само за Србију важно што је Нови Сад био Европска престоница културе, већ је то од великог значаја и другим градовима који нису у земљама ЕУ“ каже Миленковић.

Нови Сад, Европска престоница културе за 2022, званично ће предати титулу престоницама културе за наредну годину 9. јануара у Атини.

Уз Србију, своје титуле предају и престонице Луксембурга и Литваније, а градови који преузимају титулу су Елефсини у Грчкој, Темишвар у Румунији, као и Веспрем-Балатон у Мађарској.

Jedna sasvim neobična sreda u Novom Sadu (sreda 4. januar)

Преузмите андроид апликацију.