Почетна > Србија
Србија

Мијачић: У понедељак може доћи до ескалације на северу Косова

Ушли смо у викенд са пуно дипломатских активности, али и са пуно немира и неизвесности и очекујемо да у понедељак може доћи и до ескалације, изјавио је данас директор Института за територијални економски развој Драгиша Мијачић, поводом насилног упада специјалних полицијских снага тзв. Косова у административне објекте у општинама на северу КиМ.
Фото: Танјуг/AP/Marjan Vucetic

„Понедељак је први дан након ових дешавања. Не причамо само о људима који су изабрани на ‘контењер изборима’ који су организовани у априлу, причамо о људима који су бојкотовали, људима који раде у тим општинским објектима, који треба да дођу на посао. Да ли ће они доћи на посао, под каквим условима и да ли ће њима бити дозвољено да уђу у своје просторије, то ми у овом тренутку заиста не знамо“, рекао је Мијачић за Тањуг.

Мијачић је истакао да је немогће да не дође до инцидената у српским срединама у коме постоји велико присуство специјалних полицијских снага тзв. Косова, као и припадника албанског народа који, према његовим речима, „опонашају улоге градоначелника на изборима који заиста немају никакав легитимитет“.

На питање која је улога КФОР-а у целој ситуацији, саговорник Тањуга је објаснио да они делују у складу са својом мисијом и мандатом, али у овом случају немају мандат да реагују.

Мијачић је нагласио да је решење кризе повлачење специјалних полицијских снага тзв. Косова из српских општина са севера покрајине, као и повлачење албанских политичара са места градоначелника.

„Излаз из целокупне кризе је јасан и огледа се у томе да се моментално повуку све специјалне полицијске снаге са севера Косова, које по Бриселском споразуму немају право да буду на том простору, да се сви тзв. градоначелници повуку“, рекао је Мијачић.

Саопштења међународне заједнице, каже Мијачић, више нису ефикасна и она мора да направи конкретне дипломатске акције да би тиме послала Аљбину Куртију поруку да не угрожава мир.

„Видели смо како се огласио амерички државни секретар Ентони Блинкен поводом ове акције Аљбина Куртија, где је оштро осудио понашање како владе, тако и специјалних полицијских снага, али нама није довољно тих саопштења, она нису плодотворна, нама је потребна дипломатска акција“, оценио је Мијачић.

Он је навео да тренутна ситуација може бити решена само кроз дијалог Београда и Приштине, као и да не постоји војно решење за ситуацију на северу КиМ.

„Без обзира на све гласове који долазе из Београда, који можда милитаријзују ситуацију, ситуација мора да се реши дипломатским путем, кроз притисак међународних актера да се припадници специјалних полицијских снага повуку са севера Косова“, истакао је Мијачић.

Он сматра да постоји политичка воља међународне заједнице да се реши проблем на северу КиМ.

„Мислим да је крајње време да се Куртију покаже да он не може водити једнострану политику која није координирана, не само са Београдом, него и са међународним актерима, јер то води у један сукоб на простору севера Косова“, закључио је Мијачић.

Vučić: Još jedan poziv na razgovor, vreme je da se ujedinimo i rešavamo probleme

Преузмите андроид апликацију.