Почетна > Србија
Србија

Михајловић са корејским амбасадором о инвестицијама

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић разговарала је данас са амбасадором Републике Кореје у Србији Ли Ђеунгом о економским односима две земље.
Фото: Танјуг/Зоран Петровић

Наглашена је могућност интензивирања сарадње у енергетском и рударском сектору и учешћа корејских компанија у изградњи нових енергетских капацитета који користе обновљиве изворе.

„Усвојили смо четири нова закона која су у складу са највишим ЕУ стандардима. Имамо нови Закон о коришћењу ОИЕ, први пут у Србији, који је јако важан и који представља основу за нови инвестициони оквир. Постоји довољно простора да сарадњу у овој области подигнемо на виши ниво. Такође, новост у нашем законодавном оквиру је и Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије, што је један од стубова наше енергетске политике“, рекла је Михајловић.

Она је навела и да је у току и израда најважнијих стратешких докумената – нове стратегије развоја енергетике и интегрисаног националног плана за климу и енергетику.

„Наша визија је да осигурамо енергетску безбедност и омогућимо климатски неутралан развој Србије, јер зелена агенда представљају нову шансу за привредни раст. Отворени смо за разговоре о свим енергетским изворима, укључујући и нуклеарне електране”, рекла је Михајловићева.

Амбасадор Републике Кореје Ли Ђеунг рекао је да је Србија одлична дестинација за инвестиције корејских компанија и да постоји интересовање за рад на српском тржишту.

Он је изразио саучешће поводом несреће у руднику „Соко“ у којем је страдало осам рудара.

„Молим Вас да пренесете моје саучешће и породицама страдалих рудара. Пратио сам све што се дешавало тог дана и ценим Вашу брзу реакцију и чињеницу да сте одмах отишли у рудник и што сте гарантовали и обезбедили подршку породицама. То показује колико сте ви и Влада Србије одговорни и част ми је да могу да представљам своју земљу у Србији. Ми смо се определили за то да будемо карбонски неутрална земља, поред ОИЕ, ослањамо се и на нуклеарну енергију, а у тој области Република Кореја је једна од најјачих земаља у свету и мислим да можемо да сарађујемо и у том сектору, као и у енергетици уопште, јер постоји заинтересованост наших компанија за српско тржиште“, рекао је амбасадор.

На састанку је разговарано и о процесу енергетске транзиције, унапређењу енергетске безбедности и независности у гасном сектору, значају модернизације енергетске инфраструктуре, као и утицају кризе на енергетику на глобалном нивоу, наведено је у саопштењу Министарства рударства и енергетике.

 

Преузмите андроид апликацију.