Почетна > Бизнис
Бизнис

„Microsoft“ више неће подржавати „Windows 7“ и „Windows 8“

Мајкрософтови оперативни системи Windows 7 и Windows 8.1 ће од 10. јануара остати без сигурносних надоградњи и техничке подршке.
Фото: Pixabay/JoshuaWoroniecki

Microsoft Edge 109 је последња верзија browsera која подржавати застареле оперативне системе, али то није једини browser који „диже руке“ од Windowsa 7 и 8.1. Још у октобру прошле године је Google саопштио да ће 7. фебруара ове године његов Chrome окончати подршку за наведене оперативне системе.

Иако ће оба browsera функционисати на уређајима који их користе, кључних сигурносних надоградњи и нових функција више неће бити.

Подршка за WebView2, алат који омогућава developerima да ембедују садржај базиран на webu у своје апликације такође ће бити укинута 10. јануара.

То значи да остало веома мало времена да корисници машина које и даље покрећу Windows 7, а има их око 100 милиона, пређу на новији оперативни систем или да се у противном суоче са сигурносним ризицима због коришћења неподржаног оперативног система и browsera.

Истраживање обављено у октобру је укључивало 27 милион уређаја с Windowsom, а показало је да више компјутера користе Windows XP, 7 или 8 него Windows 11.

Међутим, треба рећи да је Microsoft на време обавештавао кориснике, а први пут је укидање подршке за Windows 7 најављено 2020. године. Корисници који још увек добијају надроградње су заправо они који су платили за додатне три године сигурносних patcheva.

Blumberg: Tviter otpustio još najmanje desetak ljudi

Преузмите андроид апликацију.