Почетна > Бизнис
Бизнис

Мицотакис: Веће субвенције за оне који буду штедели струју

Потрошачи који смање потрошњу електричне енергије током зимских месеци биће награђени већим субвенцијама за рачуне за струју, изјавио је данас грчки премијер Киријакос Мицотакис.
мицотакис
Фото: Танјуг//AP/Ludovic Marin

И прошле године Грчка је помагала државним средствима у смањењу рачуна за струју домаћинствима и предузећима која се боре са скоком цена, пренео је Ројтерс.

Поред субвенција Грчка је увела горњу границу произвођачима електричне енергије која покрива њихове стварне производне трошкове, ефективно укидајући екстра доплату на рачуне за струју.

Од јула на овај начин је обезбеђено више од две милијарде евра.

Говорећи за грчки радио Сферу Мицотакис је рекао да ће влада понудити грађанима субвенције пропорционално уштеди струје као подстицај да смање потрошњу енергије.

„Што више енергије уштедите у односу на прошлогодишњи рачун… добићете већу субвенцију“, истакао је Мицотакис.

Европска комисија је прошле седмице предложила мере које од земаља ЕУ захтевају да смање употребу електричне енергије током сати када се највише користи струја и приморају компаније за фосилна горива да деле профит.

Грчки министар енергетике Костас Скрекас рекао је данас да ће поједина постројења на гас пробати да пређу на нафту касније током септембра и одбацио је могућност искључења струје током зиме.

Metalci u Austriji traže povećanje plata za 10,6 odsto

Преузмите андроид апликацију.