Почетна > Бизнис
Бизнис Свет

Мицотакис: Нови интерконектор оснажује енергетску сигурност Европе

Премијер Грчке Кирјакос Мицотакис рекао је данас у Софији да гасни интерконектор између Бугарске и Грчке оснажује енергетску безбедност свих земаља како на Балкану, тако и на европском континенту у целини.
мицотакис
Фото: WikimediaCOmmons/kremlin.ru

„Овај гасовод ће довести природни гас из Азербејџана у Бугарску и ослободиће нас стега руског гаса“, рекао је он на церемонији поводом пуштања у рад интерконектора између Бугарске и Грчке.

Истакао је да је овај интерконектор кулминација сарађње и координисаних напора између влада Грчке и Бугарске током протеклих година.

Подсетио је да је пре скоро два месеца у Комотинују са тадашњим премијером Бугарске Кирилом Петковим прославио довршетак грађевинских радова на овом енергетском мосту који још више приближава Грчку и Бугарску и који драстично мења енергетску мапу региона.

Оценио је да је пуштање у рад овог гасовода данас изузетни тренутак, не само за „Југоисточну Европу већ и за читаву Европу“ и изразио задовољство што његова земља игра активну улогу у томе да постане енергетски центар у региону.

Објаснио је да ће овај интерконектор омогућити да европске земље превазиђу изазове услед пандемије и рата у Украјини, али и да заједно промовишу просперитет наших народа.

„Ово је пројекат који доноси диверсификацју извора снабдевања и повезује европске државе које деле исте вредности, солидарност и ргионалну сарадњу“, рекао је Мицотакис.

Мицотакис сматра да европске земље морају заједно да наступе и избегну фрагментацију европског енергетског тржишта.

„Морамо да будемо сигурни да је европска солидарност изнад националних интереса. Грчка ће бити спремна да допринесе напорима којима Европска комисија руководи“, поручио је Мицотакис.

Vučić: Gasna interkonekcija Srbija-Bugarska gotova za godinu dana

Преузмите андроид апликацију.