Почетна > Свет
Свет

Мицотакис и Ердоган потврдили позитивну климу у грчко-турским односима

Грчки премијер Киријакос Мицотакис и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган су, на састанку у Њујорку, на маргинама 78. заседања Генералне скупштине УН, потврдили позитивну климу у грчко-турским односима и снажну посвец́еност њеном одржавању, саопштио је кабинет грчког премијера.
Фото: Танјуг/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister’s Office via AP

Мицотакис и Ердоган договорили су мапу пута за контакте између две земље, која је постављена на састанку министара спољних послова 5. септембра, наводи се у саопштењу.

„Договорили смо се да наставимо да радимо на унапређењу позитивне климе у грчко-турским односима која је успостављена последњих месеци, и јасно смо прецизирали ниво контаката и састанака у блиској будућности у смислу политичког дијалога, мера за изградњу поверења, и промовисање позитивне агенде“, саопштио је Мицотакис после састанка у среду с Ердоганом.

Мапа пута укључује састанке званичника две државе средином октобра и у новембру као и одржавање Врховног савета грчко-турске сарадње у Солуну 7. децембра.

Двојица лидера су такође разменили мишљења о регионалним и међународним питањима и разговарали о последицама климатске кризе у региону Медитерана, пошто су се обе земље недавно суочиле са озбиљним природним катастрофама, и сложили се да је јачање сарадње у цивилној заштити приоритет.

Такође су се сложили да сарађују на решавању питања миграција, препознајући да је то заједнички изазов,саопштено је из кабинета грчког премијера.

Састанку су присуствовали и министри иностраних послова Грчке и Турске Јоргос Герапетритис и Хакан Фидан, који ц́е наставити сарадњу и координацију на промовисању договорене мапе пута, наводи се у саопштењу.

Jermeni iz Nagorno-Karabaha stigli na razgovore u azerbejdžanski grad Jevlah

Преузмите андроид апликацију.