Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Метеоропате могу да одахну: 6 начина да спречите главобољу

Постоји много разлога за настанак главобоље – стрес, инфекције, напрезање леђа и очију, пасивно пушење, изложеност разним хемикалијама, хормонски дисбаланс, генетски фактори, али један од најчешћих узрока је промена времена. Зашто време утиче на појаву главобоље, али и вртоглавице, често праћене мучнином?
Фото: Pexels/Mikhael Blomkvist

Наиме, то је зато што нагле промене температуре и влажности ваздуха доносе промену атмосферског притиска, што изазива нагле промене притиска у крвним судовима и ткивима нашег тела, који немају довољно времена да се прилагоде овим новим променама.

Због тога многи људи доживљавају јаку главобољу, неки имају и мучнину, нагли пораст крвног притиска и промену расположења.

Људи који су хронично изложени стресу су посебно осетљиви на временске промене. Њихови крвни судови су у сталном грчу због производње хормона стреса, па се под утицајем променљивог времена много теже шире или сужавају.

Ево шта може да вам помогне ако имате главобоље због временских прилика:

1. Туширање

Туширајте се наизменично топлом и хладном водом. Наизменична вода различитих температура подстиче крвне судове да се шире и скупљају.

2. Интензивна физичка активност

Уведите интензивну физичку активност као што је трчање, брзо ходање или пливање у своју рутину. Све ово повећава рад срца и проток крви, што доводи до ширења крвних судова. На крају тренинга, проток крви се смањује и крвни судови се сужавају.

3. Масажа

Ако дуго седите, врло је вероватно да често имате укочен врат и леђа. Редовна масажа врата и леђа ублажава напетост и побољшава доток крви у мозак.

4. Изађите на свеж ваздух

Што више времена проводите у природи. Када изађете са посла, реците збогом парку. Викендом покушајте да изађете ван града да удахнете кисеоник.

5. Пазите на исхрану

Свим оболелима од мигрене саветује се да конзумирају храну богату магнезијумом. То су пасуљ, ораси, броколи, зелено поврће, затим оно које садржи витамине Б групе – пивски квасац, лосос, млеко, јаја, семенке, остриге, дагње…

6. Добро се одморите

Одмор је важан за опште благостање тела и ума. Не носите посао кући, не радите викендом. Проведите време одмора напољу, са људима које волите, а мање испред телевизора и листајући телефон…

Покушајте да одете у кревет до 11 сати увече и спавајте најмање 7 сати у проветреној просторији на оптималној температури, са затамњеним прозорима.

Најидеалније би било да идете у кревет сваке ноћи и будите се у исто време ујутру. Поштујте своју рутину спавања.

Povrće od kojeg se mršavi i poboljšava vid

Преузмите андроид апликацију.