Почетна > Бизнис
Бизнис

„Металика“ купује фабрику винила

Амерички хеви-метал бенд „Металика“ (Metallica) купио је фабрику за производњу винилних плоча, пошто се показало да је њихова годишња продаја у САД, први пут од 1987, надмашила продају CD-ова.
Фото: Градске инфо

Чланови бенда постали су нови власници „Фернис Рекорд Пресинга“ (Furnace Record Prešing FRP), фабрике за пресовање у Вирџинији, која већ 15 година производи дискове за „Металику“, пише амерички музички часопис „Билборд“ (Billboard).

Већ деценију, FRP штампао плоче за овај бенд који има репутацију издавања висококвалитетних винила. У време проблема у ланцу снабдевања и кашњења у производњи, фабрика је помогла да „Металика“ задржи већину својих албума у понуди.

„Заиста је узбудљиво знати да је наша дугорочна будућност осигурана, а да истовремено боље искористимо могућности раста“, изјавио је оснивач и извршни директор компаније Ерик Астор.

Иако бенд није издао нови албум од 2016. – нови албум, „72 Seasons“, излази 14. априла – бенд је задржао свој каталог у продавницама, а истовремено је објавио и бокс сетове. Веза са FRP била је део тога.

„Металика“, иначе, продаје више винилних плоча од већине извођача. Без новог албума, продали су 387.000 примерака албума из свог каталога у формату 2022. године, што их чини шестим најпродаванијим на винилним групама у САД те године.

Нови извештај Америчког удружења дискографске индустрије (RIAA) на крају године за 2022. открио је да је приход од винила у САД порастао на 1,2 милијарде долара, што представља годишњи пораст од 17 одсто. Први пут од 1987. продато је више винилних плоча него CD-ова: 41 милион према 33 милиона. Приходи од CD-а пали су за 18 одсто, на 483 милиона долара.

Приходи од винилних плоча делимично су последица спремности фанова да плате високу цену за жељени формат, чак и ако их заправо не слушају. Анкета компаније „Луминејт“ (Luminate), која објављује податке о носачима звука, открила је 2022. да само 50 одсто купаца винилних плоча поседује грамофон.

„Orthodox Celts“ 18. марта обележава Дан светог Патрика концертом у Фабрици

Преузмите андроид апликацију.