Почетна > Србија
Србија

Место у Бачкој једино у овом делу европе има музеј парфемских бочица са 4.500 примерака (ФОТО)

Пуну деценију сестре Пудар, из места Бездан, на самом северу Бачке, имају приватну колекцију парфемских бочица, коју су преточиле у музеј.
Фото: Vojvodina travel

Занимљиво је да је ово један од ретких музеја у Европи који сакупља ове гламурозне предмете, а некада и антиквитете који достижу вртоглаве цене, а једини у овом делу континента.

Од старих бочица Авон парфема које изгледају као порцеланске луткице, Лалик арт деко бочица, преко Диор и Шанел класика до Готјеових ненадмашних силуета женских тела, пажљиво се чувају у безданском музеју.

Фото: Vojvodina travel

Сестре Биљана и Јелена поносне су власнице колекције од 4.500 бочица, са више од 2.000 имена дизајнера. Неки парфеми који су у збирци се више не производе, па се може рећи да имају ретке колекционарске предмете који су заиста заслужили да се нађу у посебном простору.

Како наводе на свом Инстаграм профилу, једна од омиљених полица у музеју посетиоцима је управо она са парфемима који буде успомене већини, јер су се некада налазили на полицама купатила, па носе бројне успомене, као што су они хемијске индустрије „Луxол“ из Зрењанина и „Сапониа“ из Осијека.

Фото: Vojvodina travel

Новосађани су имали прилику да 2015. године погледају ову збирку када се из Бездана преселила у Музеј града Новог Сада, у Збирку стране уметности, под називом „Гламур у бочици“. То је била једна од најпосећенијих изложби те године, а оставила је велики утисак на посетиоце, што је показало и отварање када су просторије музеја биле пуне.

У склопу пројекта „Повећање видљивости туристичких локација (објеката и других туристичких атракција)“, овом музеју је у Покрајинској влади додељена једна од 100 табли „QР Qуицк Респонсе“ те је музеј препознат и од стране државе.

Rekonstrukcije brojnih lokalnih puteva obeležile prethodnu nedelju u Sremu

Преузмите андроид апликацију.