Почетна > Свет
Свет

Меркел: Западном Балкану будућност у уједињеној Европи

Уверена сам да је будућност Западног Балкана у стварно уједињеној Европи, поручила је данас немачка канцеларка Ангела Меркел поводом предстојећег виртуелног Самита Берлинског процеса, заказаном за понедељак, а чији је домаћин Немачка.
Фото: PrtSc/France 24/YouTube

Меркелова је, у недељној видео поруци, истакла да је радује, иако ће то бити само виртуелни састанак, што ће моћи да настави рад са шефовима држава и влада земаља Западног Балкана, који је покренут 2014. у оквиру Берлинског процеса на иницијативу Немачке.

Истакла је да је од успостављања Берлинског процеса, који има за циљ пружање конкретног доприноса стабилности у региону и мирном дијалогу, постигнуто доста.

,,Западни Балкан је непосредни сусед ЕУ. То је део Европе, у којем ране рата још нису зацељене, а и у Немачкој живи велики број грађана пореклом са тог простора. Мени је јасно да државе ЕУ морају имати интерес за мирним развојем на Западном Балкану. Имамо одговорност да се и практично заложимо за развој у том делу Европе“, нагласила је Меркел.

Казала је да је Берлински процес остварио већ неке успехе, а с тим у вези је посебно издвојила недавно основани Омладински форум.

Нагласила је да је сада коначно могуће оно што се дуго сматрало немогућим, а то је размена ђака разних вера и етничке припадности.

,,То је практичан допринос миру“, подвукла је Меркел, додајући да томе доприноси и међусобно признавање диплома, сарадња у науци, као и напредак у инфраструктурним пројектима, што је окарактетисала корацима који воде ка појачању прекограничне размене између грађана региона и превазилажењу предрасуда.

„Све то земље Западног Балкана води напред ка заједничком циљу испуњавању услова за чланство у ЕУ. Уверена сам да ће, пре или касније њихова будућност стварно бити у уједињеној Европи“, нагласила је она.

Истакла је да још има много изазова на Западном Балкану, да неповерење и национализми нису нестали, а билатерални спорови могу у сваком тренутку да се распламсају, због чега је неопходно помирење.

То, каже, значи савладавање прошлости и чињење свега што је могуће да будуће генерације живе у миру.