Почетна > Бизнис
Бизнис

Мерцедес иде у Пољску, Ривијан одустао од сарадње

Немачки произвођач аутомобила Мерцедес-Бенз улаже више од милијарду евра у фабрику електричних комбија у Пољској, али без Ривијана. Амерички произвођач електричних аутомобила, који  је отворио развојни центар у Србији, ставио је на чекање своје планове за заједничку производњу комбија са Мерцедес-Бенцом.
Фото: Unsplash/visionofkai

Према писању Ројтерса Ривијан настоји да сачува резерву новца фокусирајући се на постојећу производњу у Северној Америци, суочен са погоршањем глобалних економских услова.

Ривијан и Мерцедес-Бенц потписали су у септембру меморандум о разумевању за отварање заједничког погона у централној Европи, али је америчка компанија за сада одустала.

Ривијан је саопштио да жели да тражи најбољи принос за своје капиталне инвестиције прилагођен ризику и да паузира партнерство са Мерцедесом, преноси Ројтерс.

Ривијан већ у САД производи моделе возила пикап, СУВ и доставни комби за Амазон. Компанија има уговор о испоруци 100.000 доставних возила Амазону, свом највећем инвеститору. Мерцедес је саопштио да „разуме и поштује“ одлуку Ривиана, али да ће наставити да ради на отварању нове производне локације у Пољској.

„Фабрика у граду Јавор на југозападу Пољске биће прва Мерцедес-Бенц фабрика у Европи базирана на производњи електричних доставних возила“, рекао је Матијас Гајсен, директор компаније за комби возила, преноси ДПА.

Додао је да ће електрични доставни комбији бити возила будућности и пружити велики корак ка транспорту без загађења.

Произвођач аутомобила већ има фабрику мотора са преко 800 запослених у Јавору од 2017.

I u 2023. najtraženiji će biti bravari, prodavci i konobari

Преузмите андроид апликацију.