Почетна > Свет
Свет

Мелони: Незавршена обнова након земљотреса је рана која још увек боли

Премијерка Италије Ђорђа Мелони поручила је данас да влада ради на обезбеђивању „коренитих промена“, у реконструкцији након разорог земљотреса који је погодио централну Италију пре седам година и у којем је погинуло више стотина људи, а бројни градови и села су уништени.
Фото: Танјуг/AP Photo/Evan Vucci

„Нажалост, седам година након земљотреса, реконструкција још увек није завршена. То је рана која није зарасла и која још увек боли“, рекла је Мелони у тренутку када Италија обележава седму годишњицу катастрофе, преноси АНСА.

Она је додала да „више од 14.000 породица и даље живи далеко од својих домова“, као и да се „многа подручја још боре да се врате у нормалу“.

Нагласила је да има „неколико кашњења у превазилажењу виталних питања која остају да се реше“ и да „влада ради на промени темпа, од прописа до градилишта“.

Италијанска премијерка је додала да тимски рад владиних званичника и регионалних и локалних власти „даје добре резултате“.

Град Аматриче у Лацију одржао је данас комеморативну свечаност за 239 људи који су погинули у земљотресу јачине 6,2 степена Рихтера, који је погодио велике делове централне Италије 24. августа 2016., преноси АНСА.

Ловорови венци положени су на спомен обележје током церемоније којој су, између осталих, присуствовали министар цивилне заштите Нело Мусумеци, специјални комесар за обнову после земљотреса Гвидо Кастели и градоначелник Аматриче Ђорђо Кортелези.

Потом је служена миса у знак сећања на погинуле, којој су присуствовале породице жртава, а нешто раније, у 3:36 часова ујутро, у тачно време земљотреса, црквена звона су се огласила 239 пута.

Укупно 299 људи изгубило је живот у земљотресу који је погодио четири региона и 138 општина широм централне Италије.

Tramp: Bajden je mentalno gore nego fizički, a nije baš triatlonac

Преузмите андроид апликацију.