Почетна > Свет
Свет

Мелони најавила повлачење Италије из кинеске иницијативе Појас и пут

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони саопштила је да је у разговору са кинеским премијером Ли Циангом наговестила план Рима да се повуче из кинеске иницијативе Појас и пут.
Фото: Танјуг/АР/Riccardo De Luca

Мелони и Ли разговарали су на маргинама самита Г20 у Њу Делхију истовремено и о продубљивању стратешког партнерства две земље.“Премијерка Мелони је саопштила свом колеги намеру Италије да напусти пројекат, објавио је лист Коријере дела сера, уз напомену да је премијер Ли учинио последњи покушај да убеди Рим да преиспита одлуку.

Италија настоји да сведе на најмању могуцу меру било какву реакцију Пекинга на ту одлуку, нудећи у замену ревитализацију споразума о стратешком партнерству са Кином, који је потписала 2004, преноси Ројтерс.

Италија је једина чланица Г7 која је део инцијативе Појас и пут, глобалног трговинског и инфраструктурног плана по узору на стари Пут свиле који је повезивао царску Кину и Запад.

Рим председава Г7 следеце године и преиначује своје односе са Пекингом како би умирио западне савезнике који страхују од ширења глобалног утицаја Кине.

Indija zvanično predala Brazilu predsedavanje u G20

 

Преузмите андроид апликацију.