Почетна > Свет
Свет

Мелони: Италија више не жели да прима мигранте које су спасле стране НВО

Невладине организације које спасавају мигранте на Медитерану мораће да их искрцају у земљама под чијом су заставом њихови бродови, посебно у Немачкој, ако се не пронађе бољи компромис о статусу азила и имиграције, изјавила је вечерас на Малти италијанска премијерка Ђорђа Мелони.
Фото: PrtSc/India Today/YouTube

Она је одбацила амандман који је Немачка представила о статусу и улози невладиних организација, док је у четвртак у Бриселу усвојена реформа Пакта о азилу и имиграцији.

Текст су одобриле земље чланице Европске уније, али је Италија, изненађена касним подношењем немачког амандмана, изразила резерве и затражила период за размишљање.

Тај амандман је „корак уназад” и „зато предлажемо још један амандман према којем је држава одговорна за дочек миграната који се превозе на броду невладиних организација држава која носи њихову заставу”, рекла је Ђорђа Мелони новинарима на маргинама самита медитеранских земаља Европске уније на Малти.

Према информацијама које су пренели италијански медији, италијански амандман су одбацили министри унутрашњих послова који су се у четвртак састали иза затворених врата у Бриселу.

Рим замера Берлину што финансира неколико хуманитарних невладиних организација на Медитерану, од којих неке раде под немачком заставом.

Neformalni sastanak šefova diplomatije EU u Kijevu, prvi takav skup van EU

Преузмите андроид апликацију.