Почетна > Свет
Свет

Мексико ће предложити светско примирје на пет година

Мексички министар спољних послова Марсело Ебрард поднеће у УН иницијативу за проналажење начина за решавање ситуације у Украјини, саопштио је председник ове латиноамеричке државе Андрес Мануел Лопез Обрадор.
Фото: Танјуг/AP Photo/Marco Ugarte

„Данас, када са поносом славимо годишњицу независности, желим да вам саопштим предлог који ће министар спољних послова Мексика Марсело Ебрард наредних дана изнети Генералној скупштини УН, саопштио је председник Обрадор, преноси Спутњик.

Он је додао да је у питању хитно трагање за договором о прекиду рата у Украјини и постизање примирја на најмање пет година у интересу мира између свих земаља, како би се то време посветило борби против озбиљних друштвених и економских проблема од којих пате народи света.

Председник је то изјавио обраћајући се гостима свечаности поводом државног празника.

Обрадор је предложио формирање Комитета за дијалог и мир, у који би, у договору са странама, ушли као посредници индијски премијер Нарендра Моди и папа Фрања, као и генерални секретар УН Антонио Гутереш.

„Мировна мисија треба да има за циљ тренутни прекид непријатељстава у Украјини и почетак директних преговора између председника Русије и Украјине Владимира Путина и Владимира Зеленског“, рекао је Обрадор.

Што се тиче предлога Мексико Ситија да се прогласи светско примирје на пет година, одговарајући документ, прецизира председник Мексика, по његовом мишљењу треба да буде усвојен уз одобрење Савета безбедности УН и да обухвати питања везана за нуклеарно оружје и ракете.

Такав споразум треба да садржи обавезе земаља да спрече сукобе и немешање у унутрашње сукобе, објаснио је мексички лидер.

Сама организација, сматра он, заједно са лидерима водећих држава, сноси свој део одговорности за тренутну ситуацију у Украјини, будући да није била у стању да створи услове за дијалог између страна у циљу решавања несугласица.

Тиме су, сматра Обрадор, УН у овој ситуацији показале своју политичку неефикасност и „декоративни карактер“, иако је требало да буде активнија и да се не ограничава на формалностима.

Putin: Zapad je oduvek želeo raspad Rusije, ali neće to dočekati

Преузмите андроид апликацију.