Почетна > Свет
Свет

Мексичке власти изручиле САД Овидија Гузмана, сина Ел Чапа

Мексичке власти изручиле су САД Овидија Гузмана, сина затвореног нарко-боса Хоакина „Ел Чапа“ Гузмана, који се терети за трговину дрогом, саопштио је амерички државни тужилац Мерик Гарланд.
Фото: Танјуг/CEPROPIE via AP File

Овидио Гузман је осумњичен да је, заједно са својим братом, водио моћни нарко картел Синалоа који је основао његов отац, преноси Би-би-си.

Он је такође оптужен да је наручио убиство певача који је одбио да наступи на његовом венчању, а ухапшен је у јануару у северној мексичкој држави Синалоа и од тада је у притвору.

„Борба против картела је подразумевала невероватну храброст органа за спровођење закона САД и мексичких припадника полиције и војних служби, од којих су многи дали своје животе у потрази за правдом“, навео је амерички тужилац Гарланд у саопштењу поводом екстрадиције .

Гарланд је захвалио мексичкој влади на помоћи у довођењу Овидија Гузмана у САД.

Његово изручење долази неколико дана након што је Ема Коронел, супруга затвореног мексичког нарко боса Хоакина „Ел Чапа“ Гузмана, пуштена је из затвора у САД.

Она је признала кривицу за трговину дрогом и осуђена је на три године затвора у новембру 2021. године, али је превремено пуштена на слободу, пренео је Би-би-си.

Њен муж служи доживотну казну у затвору у САД са максималним обезбеђењем.

Овидио Гузман је једно од четворо деце које је Ел Чапо имао током везе са Гриселдом Лопез 1980-их и 1990-их. Најстарији од њих, Едгар, убијен је у обрачуну банди 2008. године.

Ел Чапо такође има другу децу из свог претходног брака и из касније везе са Емом Коронел.

Meloni traži pomorsku misiju EU za sprečavanje dolaska migranata

Преузмите андроид апликацију.