Почетна > Нови Сад

Нови Сад Урбани Нови Сад

Међународни фестивал савременог плеса „Tanz Platz“ од 12. до 19. септембра у СКЦНС Фабрици

Међународни фестивал савременог плеса „Tanz Platz“ одржава се од 12. до 19. септембра 2023. године, у СКЦНС Фабрици.
Фото: Pixabay/Facebook.com/skcnsfabrika

Ово је седмо издање Фестивала, у организацији Студентског културног центра Нови Сад, а програм обухвата плесне перформансе уметника и уметница који долазе из Бугарске, Француске, Велике Бритеније и Србије.

„Tanz Platz„је манифестација чији циљ је да представи младе актере на европској плесној сцени и тенденције у савременом плесу. Настао је уз подршку европске плесне платформе „Aerowaves“, у чијем фокусу су млади и надолазећи плесачи и плесачице савременог плеса, кореографи и кореографкиње, као и остали професионалци који се баве овом уметношћу.

„Aerowaves“,је мрежа плесних фестивала и позоришта основана 1996. године коју чине 42 експерта из подручја савременог плеса из 33 државе Европе. На првом састанку у Лондону 1996. године пристигла су 262 видео-записа из 24 земље. Од тада започиње презентација плесних изведби десет финалиста у склопу Ресолутион фестивала у лондонском позоришту „The Place“.

Двадесет седам година касније, на отворени позив пристиже више стотина кореографија из свих делова старог континента, а финалисти, уз сад већ традиционална извођења у Лондону, своје радове могу представити и на додатних 25 сцена широм Европе.

Толико је, наиме, регистованих партнера унутар платформе коју подржава ЕУ од 2014. године кроз програм Креативна Европа. Тиме је број могућих презентација унутар Аероwавес мреже у једној сезони досегао више од 100 изведби.

Рад мреже „Aerowaves“ почива на уверењу да се млади плесни уметници развијају у сусрету с публиком и уметницима из осталих земаља.

С друге стране, публика остаје оплемењена искуством сусрета с плесном уметношћу која одише оригиналношћу и младалачком индивидуалношћу.

Улаз на све програме је бесплатан.

Детаље и програм фестивала можете погледати на Фејсбук страници СКЦНС Фабрика.

Radionica „Od ideje do priče“, 19. avgusta u Omladinskom savezu udruženja OPENS u Distriktu

Преузмите андроид апликацију.