Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Међународни дани енергетике и инвестиција на Новосадском сајму

Међународни дани енергетике и инвестиција биће одржани у Конгресном центру „Мастер“ Новосадског сајма, 2. и 3. новембра. Тим поводом, данас је одржана конференција за новинаре на којој су најављене теме. Фокус ће бити на области обновљивих извора енергије, употреби соларне енергије, стању у ветроиндустрији и другим актуелним питањима из области јавних политика, регулативе и финансирања.
Фото: Новосадски сајам/sajam.net

„У панелима ће учешће узети представници републичких и покрајинских органа, локалних самоуправа, Агенција за енергетику Републике Србије, Електромреже Србије, УСАИД „ Боља енергија“, новосадски Факултет техничких наука, топлане, банке и компаније из области енергетике“, рекао је помоћник покрајинског секретара за енергетику, грађевинарство и саобраћај из Сектора за инвестиције и енергетику Небојша Војновић.

„Посебна пажња на Данима енергетике биће усмерена на ефикасност јавних зграда као и развој обновљивих извора енергије“, најавио је Војновић.

„Град Нови Сад је и пре тренутне енергетске кризе, разумео и схватио значај енергетске ефикасности и рационалне употребе енергије и већ дужи низ година спроводи активности на унапређењу енергетске ефикасности“, нагласила је начелница Градске управе за заштиту животне средине, Драгица Бранковић.

Фото: Новосадски сајам/sajam.net

„Програмом енергетске ефикасности који је скупштина Града донела за 2022/2024 годину, као и Годишњим планом за ову годину, разрађене су конкретне мере и активности за унапређење енергетске ефикасности. План је доступан на сајту Градске управе за заштиту животне средине. Посебно бих хтела да истакнем унапређење енергетске ефикасности јавних зграда, где је Град у ове сврхе обезбедио новац за пројектно-техничку документацију за Средњу машинску школу. Важно ми је да нагласим, да је Град за енергетску ефикасност пружио подршку грађанима, обезбедио 76 милиона за набавку соларних панела, замену ПВЦ столарије и замену котлова за биогас“, рекла је Бранковић.

„Пословна асоцијација, Обновљиви извори енергије Србија, основано је у фебруару прошле године, од Европске банке за обнову и развој, а наши оснивачи су три највеће ветроелектране у Србији које су уложиле више од 700 милиона евра, а све су изграђене на територији Војводине“, рекла је Данијела Исаиловић, менаџерка удружења Обновљиви извори енергије Србија, који ће програмски организовати други дан на Данима енергетике.

„Битно је да у овом времену у којем се налазимо, у енергетској кризи кроз коју сви пролазимо, фокус ставимо на зграде заједничког становања, јер на њих одлази око 50 одсто потрошене енергије. За разлику од индивидуалних домаћинстава, где је прилично једноставно и где су субвенције обезбеђене од стране државе, извршити неке интервенције везане за енергетску ефикасност и остварити значајне уштеде у зградама заједничког становања, јер то није тако једноставно, узимајући у обзир да има више власника“, рекла је тим лидер пројекта „УСАИД Боља енергија“, Лена Братић.

„Република Србија је недавно усвојила Стратегију за подстицање и улагање у обнову националног фонда зграда.“

„Република Србије не може сама да изнесе терет реконструкције зграда заједничког становања. „УСАД Боља енергија“ ће кроз техничку асистенцију, кроз изградњу капацитета и кроз помоћ и подршку држави, у креирању одрживих механизма финансирања за зграде заједничког становања, покушати да пружи помоћ у овом сектору, додала је Братић.

„Јасно је свима, да тема енергетике представља практично најактуелнију тему, како данас тако и у претходном периоду“, рекао је генерални директор Новосадског сајма, Слободан Цветковић.

Фото: Новосадски сајам/sajam.net

„Ова приредба је више конференцијског карактера на којима се налазе и излагачи међу којима су Град партнер Међународних дана енергетике и инвестиција,Град Нови Сад, а приредбу организујемо уз подршку Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај и Удружења за обновљиви извори енергије. Као и претходних година пратити изложбени део манифестације, уз учешће фирми, институција и великих компанија. Очекујемо присуство водећих експерата из земље и иностранства, а неки од њих су и стручњаци УСАИД-ог пројекта “Better energy” као и представници Европске банке за обнову и развој“, најавио је Цветковић.

– Ускоро нас очекује још једна међународна приредба, а то је 53. Сајам туризма чије су припреме у току, а који се од ове године одржава у новом термину, од 17. до 19. новембра. Оно што могу да најавим је да је Земља партнер овогодишњег Сајма туризма Црна Гора, рекао је Цветковић.

У два дана конференције, централне теме форума биће енергија сунца, биомасе, геотермална и енергија ветра, затим топлотне пумпе.

Говориће се и енергетској ефикасности у водоснабдевању и управљању отпадним водама, енергетском менаџменту у локалним самоуправама те моделима финансирања енергетских пројеката у локалним самоуправама и енергетској ефикасности у зградарству.

Удружење ОИЕ Србија ће у четвртак, 3. новембра, организовати и радионице за студенте на којима ће моћи да виде успешне примере из праксе и сазнају како се развија ветропарк, али и како изгледа рад на ОИЕ пројектима из женског угла.

Манифестацију Новосадски сајам организује уз подршку Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај и Удружења Обновљи извори енергије, а Град партнер Међународних дана енергетике и инвестиција је Град Нови Сад.
Учешће на панелима и радионицама се не наплаћује.

Novosađani, od sutra obavezne zimske gume!

Преузмите андроид апликацију.