Почетна > Бизнис
Бизнис

Међународни дан програмера, у Србији запослено око 120.000

У свету се данас обележава Међународни дан програмера, а у Србији је према последњим проценама запослено њих око 120.000.
Фото: Pixabay/luis gomes

Србија прати европски тренд великог пораста потражње за овом професијом и бројка од 120.000 програмера је само тренутно стање, кажу стручњаци.

У Европи има више од пет милиона програмера и предвиђа се пораст за још милион до 2028. године.

„То је динамична професија у којој се цени труд и знање, а није занемарљиво рећи и да је просечна јуниорска позиција плаћена изнад просечног месечног дохотка у Србији““, каже Иван Исаиловић из компаније Меркле у Србији.

Ту је атрактивна и међудржавна флуктуација радника те је последњих година број програмера само у Европи прешао пет милиона, а предвиђа се да ће до 2028. порасти за још 21 одсто, рекао је он, наводи се у саопштењу.

Када је европско тржите у питању, највећи „увозници““ програмера немачки градови Берлин и Хамбург, Лондон и Ротердам, али да се бележи и развој португалске ИТ индустрије, због чега све више младих програмера своје радно место проналази у градовима Порто и Лисабон.

Дан програмера је почео да се обележава 2009. године у Русији, а иницијативу су покренули запослени у компанији Parallel Technologies.

Дан за обележавање је симболички изабран – сваки 256. дан у години, јер је то број који означава количину различитих вредности које се могу представити 8-битним бајтом – најмањом јединицом за представљање података на рачунару.

Dinar stabilan prema evru, kurs 117,3257

Преузмите андроид апликацију.