Почетна > Србија
Србија

Међународна конференција о Тесли прилика за разговор и о братимљењу Београда и Њујорка

Десета Међународна конференција посвећена Николи Тесли биће одржана данас на Менхетну у Хотелу Њујоркер у којем је један од њавећих светских умова и проналазача преминуо на Божић 1943. године, а главни гост скупа биће градоначелник Њујорка Ерик Адамс што ће, како наводе организатори, бити прилика да се покрену разговори и о братимљењу Њујорка и Београда.
Фото: Unsplash/Tuan Nguyen

Конференција у организацији Теслине научне фондације из Филаделфије, а којом се ове године обележава и осам деценија од смрти „човека који је изумио 21. век“ прилика је да се уговори термин за постављање Теслиног споменика у Брајант Парку – парку у којем је проводио много времена и чији се део, односно угао измеду 40. улице и Шесте Авеније зове “Никола Тесла Корнер”.

На конференцији која ће имати три дела, између осталих говориће и професорка Колумбија универзитета Гордана Вуњак Новаковић, креативни амбасадор у кабинету председнице Владе Србије Ане Брнабић, а која је за иновативни допринос у биомедицини била финалисткиња престижне Европске награде за проналазаче за 2021. годину.

Представник огранка ТНФ у Србији Предаг Карасовић рекао је за Тањуг да је ТНФ прва организација која је успела да добије дозовлу да у Њујоркеру одржава скупове који служе промоцији лика и дела Николе Тесле.
Према његовим речима, конференција је прилика да се представе људи који раде у Теслиним клубовима као и они који су у претходној години учинили нешто значајно на промоцији Теслиног дела.

„Прошле године успели смо да отворимо четири нова клуба у САД – у Вашингтону, Сан Дијегу, Детороиту и Чикагу. Отворен је и један у Републици Српској у Бањалуци а крајем јануара званично ће почети да ради и клуб у Кампали у Уганди, а такође током године планирамо да формирамо и један у Будимпешти у оквиру српског научног центра“, рекао је он.

Карасовић је навео да ће један од учесника бити и професор Владимир Цмиљановић из Базела, као и професор Владимир Вулетић са Универзитета МИТ као и истакнута група наших научника, а биће ту и Американци чланови фондације који ће преставити шта су радили претходних годину дана.

На скупу који ће водити амерички глумац српског порекла Џек Димић обратиће се и директор једине Теслине преостале лабораторије ТСЦW на Лонг Ајленду Марк Алеси.

Скуп који се одржава уз подршку Генералног конзулата Србије у Њујорку а којем ће присуствовати конзул Олгица Влачић са сарадницима, биће прилика за уручивање Тесла Спирит Аwард за 2022. годину а добитници су вајар Стен Ватс који је урадио најбољу Тесла скулптуру у 21. веку, а која ће бити постављена у Брајант парку, градоначелник Њујорка за подршку и промоцију Теслиног дела, менаџмент хотела Њујоркер за 10 година успешне сарадње са ТНФ, председник Матице Српске Драган Станић и бројни заслужни појединци.

Награду за животно дело добиће Марк Сајфер, Теслин биограф, који је докторирао на тему „Теслини патенти и живот“.

Тесла је у САД, где је живео шест деценија, имао четири званичне лабораторије, али је само она пета на Лонг Ајленду спасена и који би ускоро требало да прерасте у Глолани научни центар.

На хотелу Њујоркер саграђеном 1930, а који је први имао и своју електроцентралу и клизалиште и радио станицу …. због чега су у њему одседале и многе значајне личности попут Филдела Кастра и Френклина Рузвелта, 1977. је постављена табла на којој пише; “Овде је умро Тесла, у јануару 1943. године, у 87. години. Био је велики југословенско-амерички научник који је изумима Америку и свет увео у модерно доба индустријске револуције”.

Соба 3327, у којој је радио на 33. спрату (живео је у 3328), званично се зове Теслина соба, на плочицама на улазу исписана су његова достигнућа, укључујући и подсећање на хидроелектрану на Нијагариним водопадима.

Танјугу је у Хотелу речено да је и осам деценија касње Теслин траг неизбрисив као и да и даље влада велико интересовање људи из целог света да одседну баш у његовим собама.
Тесли у част у Филаделфији се од 2012. године 10. јул , дан Теслиног рођења обележава као градски празник.

Тај важан датум од пре две године обележава се и у Онтарију, канадској провинцији која има 15 милиона становника, а не само на Нијагариним водопадима и у Хамилтону.

Vučić objavio fotografiju nedelje u okviru konkursa Najlepše domaćinstvo Srbije

Преузмите андроид апликацију.