Почетна > Свет
Свет

Медитеранске земље очекују више од 150.000 миграната

 Медитеранске земље на главним мигрантским рутама у Европу очекују да ће у њих доћи више од 150.000 људи ове године, јер несташица хране узрокована сукобом у Украјини може изазвати нови талас миграција из Африке и Блиског истока.
Фото: РТС

„Ове године се очекује да ће земље чланице које су прве на удару да приме више од 150.000 миграната“, изјавио је данас кипарски министар унутрашњих послова Никос Нурис након састанка са колегама министрима земаља чланица групе МЕД5 у Венецији, преноси Ројтерс.

Према подацима агенције Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) око 36.400 тражилаца азила и миграната већ је дошло у Италију, Шпанију, Грчку, Кипар и Малту ове године.

Прошле године је у ове земље дошло 123.318 миграната.

Укупни бројеви, међутим, остају знатно нижи од оних из 2015. године, када је преко милион миграната стигло у пет наведених земаља, бежећи од сиромаштва и сукоба широм Африке и Блиског истока.

„Недостатак пшенице и других житарица могао би да утиче на 1,4 милијарде људи“, изјавио је у петак кризни координатор Уједињених нација Амин Авад, додајући да су потребни додатни преговори да би се луке у Украјини деблокирале како би се избегла глад и масовна миграција широм света, наводи Ројтерс.

Министри Грчке, Кипра, Малте, Италије и Шпаније формирали су групу МЕД 5 прошле године како би јединствено наступили према ЕУ по питању новог пакта о миграцији.

Većina Nemaca želi američko nuklearno oružje u svojoj zemlji

Преузмите андроид апликацију.