Почетна > Србија
Србија

Медијски наводи о продаји ЕПС-а нетачни

Министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да ће држава урадити све што од ње зависи како би обезбедила довољне количине енергије и енергената за предстојећу зиму, нагласивши да неће бити рестрикција нити ограничења. Она је поновила да су медијски наводи о продаји ЕПС-а нетачни.
епс
Фото: Pexels/Brett Sayles

„Јасно је да нас чека тешка зима, али смо направили важне кораке у припреми. Највећи део гаса добијаћемо и даље из Русије, што је јако важно, с обзиром на то да смо 100 одсто зависни од њих, направили смо договор о закупу складишта са Мађарском, а имамо и наш део у Банатском Двору и највећим делом смо обезбедили довољне количине. Ипак, током зиме трошимо више од 12 милиона кубних метара и сигурно је да ће нам бити потребне и додатне количине. Свакодневно радимо на томе да обезбедимо довољно и гаса и нафте и нафтних деривата и електричне енергије и верујем да ћемо имати свега довољно. Свакако смо у бољој ситуацији од многих држава у Европи. Оно што зависи од нас урадићемо, али не знамо да ли ће бити проблема који зависе од других“, рекла је Михајловићева.

Повећање капацитета за производњу енергије из ОИЕ једини начин да се обезбеди сигуран и самодовољан електроенергетски систем, а да уједно чувамо животну средину.

Она је, одговарајући на питање о писању појединих медија да ће ЕПС бити приватизован, рекла да се о тој теми никад није разговарало.

„Ја сам позната по томе, чак сам и нападана, да увек одговарам на сва питања медија, али новине које пишу о продаји ЕПС-а нису ни тражиле информацију од Министарства. Свакако се „Електропривреда Србије“ не продаје, то никад није била тема разговора, нити ико размишља да системски важно предузеће буде приватизовано. Оно што ЕПС треба да ради јесте да гради нове капацитете, пре свега РХЕ, као и соларне и ветроелектране, а да стратешка партнерства има по пројектима“, изјавила је потпредседница Владе.

Veće korišćenje OIE u interesu države, privrede i građana

 

Преузмите андроид апликацију.