Почетна > Србија
Србија

Медицинари у Пироту положили испит из вакцинације

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек похвалио је данас здравствене раднике у Општој болници Пирот, јер је сазнао да је 78 посто запослених вакцинисано, а још 10 посто преболело ковид.
Фото: Танјуг/Александар Ћирић

Ђерлек је казао да Општу болницу Пирот, али и друге здравствене установе, обилази по налогу министра здравља Златибора Лончара како би на лицу места видео каква је ситуација у вези са епидемијом корона вируса.

„Пре неких четири месеца министар је био јако незадовољан бројем људи који раде у здравственом систему, а који су се вакцинисали. Ево данас могу да кажем да су наше колеге ипак положиле још један испит и показали и шта је Хипократ, колико је овај посао важан и одговоран. Ево данас у Општој болници Пирот сазнао сам да је 78 посто запослених вакцинисано, још 10 посто је преболело ковид, што је знак да су у Србији здравствени радници ипак положил испит када је у питању вакцинација“, казао је Ђерлек.

Он је у име председника Републике и министра исказао велику захвалност свим здравственим радницима за све оно што су урадили у претходних годину и по дана.

„Желим и да припремим не само здравствене раднике, већ и грађане, да ћемо имати још борбе са ковидом 19. Уверен сам да је здравствени систем Републике Србије толико јак и спреман јер иза нас стоји председник и цела држава. Разговарали смо и о функционисању ковид центра овде у Пироту, јер се појавила прича да у појединим па и у већини болница широм Србије нема довољно средстава за лечење ковид пацијената“, рекао је Ђерлек.

Користим прилику, нагласио је он, да то демантујем и изразим незадовољство због изношења лажи, јер је ова држава од самог почетка епидемија набавила све што постоји у свету.

„Изградили смо три ковид болнице, реконструкција четири клиничка центра, 19 општих болница је у обнови, набавили све могуће и најскупље лекове који постоје у свету, у свим болницама има кисеоника, створили смо све услове како би нам приоритет био здравље и живот људи“, казао је Ђерлек.

Директор Опште болнице Пирот др Горан Петровић рекао је да се у Општој болници Пирот тренутно лечи 55 пацијената од ковида, један пацијент је интубиран, а по тежини, ситуација је мало боља него у претходном периоду.

„Највише пацијената је из Пирота – 40, из Димитровграда седам, из Бабушнице четири, из Беле Паланке три и један пацијент из Београда“, навео је директор Петровић.

Фото: Pexels/Ron Lach

Састанку су присуствовали и заменик градоначелника Пирота Милош Цолић и Бојан Пешић, начелник Одељења за урбанизам, стамбено комуналне и инспекцијске послове у Граду Пироту који су известили да се у Пирот већ почело са контролом ковид пропусница у угоститељским објектима, најпре превентивно, а уколико буде случајева непоштовања одлука Кризног штаба, биће и санкција.

Epidemijska situacija ozbiljna – vakcinacija rešenje

 

Преузмите андроид апликацију.