Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Мастер клас виолинисте Стефана Миленковића у Музичкој школи „Исидор Бајић“

Светски признати виолиниста Стефан Миленковић и национална платформа „Србија ствара“ други пут организују међународни Мастер клас виолине. Ове године одржава се у Новом Саду, а полазници су из разних крајева света.
миленковића
Фото: НС ЕПК/Јeлeнa Ивановић

Мастер клас виолинисте Стефана Миленковића у Музичкој школи „Исидор Бајић“окупио је 10 талентованих музичара из Италије, Чешке и Хрватске како би стекли нова знања и вештине уз иновативне педагошке методе.

„Стефан ми је показао како могу бити сам себи учитељ јер, ми смо млади и још увек учимо, имамо професоре, али једног дана бићемо сами и фактички он нас припрема за то. Ту су пар детаља на које ми је Стефан скренуо пажњу као на пример који део гудала и на који начин могу да користим гудало у захтевним музичким фразама“, рекао је Пиетро Милзани, виолиниста, Италија.

“ У свом извођењу сам можда кориговала неку врсту задршке коју сам имала, више сам ствари задржавала за себе, а професор са мном веома ради на томе да заправо да много више то пребацим на публику. Одавде излазим дефинитивно са више самопоуздања са много позитивних искустава са пуно јавних наступа с обзиром на то да сваки дан неко од нас наступа овде пред свима „, истиче Оливера Митровић, виолинисткиња.

Програм двонедељног кампа, креирао је Миленковић на основу више од двадесет година педагошког искуства на неким од најпрестижнијих светских музичких колеџа, међу којима и школа „Џулијард“ у Њујорку, али и на основу разних едукација које је и сам похађао.

„Мастерклас је сам по себи шанса за све нас да се окупимо, да се студенти окупе и радимо детаљно и подробно на ономе што волимо значи на виолини али и на музици уопште и у разним другим концептима који су везани за то. Наравно радимо индивидуалне лекције, групне часове, радимо и теоретске часове али и радимо неке друге ствари једна структура која траје од ујутру са неким физичким вежбама, вежбама дисања.

Мислим да свако свира онакав какав јесте, то се наравно разликује у неком финалном стадијуму, разликују се карактери. Неко је природно мало више агресиван, неко мало мање, неко стидљив, неко више користи главу, неко је веома емотиван тако да је све то нормално и у суштини то не може и не треба да се мења драстично али би требало да свако оптимизује оно што има, своје квалитете“, наглашава Стефан Миленковић, виолиниста.

Овај интернационални Мастер клас виолине доприноси развоју и квалитету домаће сцене класичне музике, унапређује вештине младих и доприноси позитивном представљању Србије у свету.

„Rigoleto“ u izvedbi čuvenog Željka Lučića u septembru u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.