Почетна > Свет
Свет

Маслине, воће и орашасти плодови били грицкалице на Колосеуму

Гледаоци у римском Колосеуму јели су маслине, воће и орашасте плодове док су гледали како се гладијатори боре до смрти, саопштили су археолози, након што су истражујући канализацију испод арене открили делове хране старе 1.900 година.
колосеум
Фото: WikimediaComonns/Razein99

Археолози верују да су то остаци грицкалица које су јели римски гледаоци. Тим је такође открио фрагменте костију животиња које су се бориле у арени, преноси Дејли мејл.

Резултате студије Археолошког парка Колосеум представила је његова директорка Алфонсина Русо. Која је навела да открића „продубљују наше разумевање искустава и навика оних који су долазили на ово место током дугих дана посвећених представама“.

Њен тим је започео истрагу у јануару ове године како би боље разумео функционисање канализације испод јужног дела 2.000 година старог амфитеатра.

Научници из „Рома сотеранеа“ користили су роботе вођене жицом за навигацију дренажним системом. Документовали све налазе из последњих година коришћења Колосеума као места за забаву.

Откривене су кости медведа, лавова, леопарда, али и паса. Неки чак потичу од врсте јазавичара које су Римљани користили за лов на лисице и јазавце.

Археолози су такође пронашли древно семе и плодове култивисаних биљака. Укључујући смокве, грожђе, диње, маслине, брескве, трешње, шљиве, орахе, лешнике и пињоле.

У канализацији и одводима остали су и фрагменти украсног биља, попут шимшира, ловоровог листа и зимзеленог дрвенастог биља.

Други налази укључивали су предмете одеће, као што су обрађена игла од кости, клинови, ексери за ципеле и кожа, као и коцкице за игру.

Изградња Колосеума је почела под владавином цара Веспазијана 72. године нове ере. Завршена је осам година касније када је цар Тит владао Римским царством.

Да би прославио завршетак изградње гигантске камене конструкције. Тит је одржао 100 дана игара у којима је више од 2.000 гладијатора страдало у арени, наводи Дејли мејл.

Колосеум је коришћен више од 500 година, а његове последње забележене игре одржане су у шестом веку.

„Orion” u blizini Meseca ispituje svemirsko zračenje

 

Преузмите андроид апликацију.