Маслине су богате витамином Е и другим антиоксидансима, који могу помоћи у смањењу ризика од здравствених стања као што су рак, дијабетес, мождани удар и болести срца.
Антиоксидативне материје у маслинама спречавају оксидацију холестерола и на тај начин спречавају формирање наслага на зидовима крвних судова. Такође, маслине садрже такве масноће, које доказано снижавају повишен крвни притисак.
Маслина је идеална намирница и када је о мршављењу реч. Наиме, истраживања су показала да ако мононезасићеним мастима које се налазе у маслинама заменимо засићене масти (путер, млеко, сланина…) подстичемо губитак килограма.
Осим тога, маслиново уље доказано разбија масти унутар масних ћелија, чиме се подстиче топљење сала на стомаку и смањује осетљивост на инсулин.
Конзумирање маслина у целини или коришћење маслиновог уља за одређене оброке може помоћи у заштити од различитих здравствених проблема.
Маслине су такође богате витамином Е, који може побољшати здравље коже и помоћи вашем имунолошком систему.
Здравље срца
Бројне студије су показале да конзумирање маслиновог уља, посебно екстра девичанске сорте, може смањити ризик од срчаних болести и смртности код људи који имају висок ризик од овог стања.
Смањење ризика од рака
Маслине садрже једињење олеокантал, за које су студије показале да може да убије ћелије рака. Друге студије су показале везу између конзумирања маслиновог уља и смањења ризика од рака, укључујући рак дојке.
Мањи ризик и лечење когнитивних болести
Олеокантал у маслинама и маслиновом уљу је повезан са смањеним ризиком од Алцхајмерове болести и других болести повезаних са мозгом. Ово једињење такође повећава активност лека донепезил, који се користи за лечење деменције.
Превенција дијабетеса
Истраживања показују везу између конзумирања маслиновог уља и спречавања дијабетеса типа 2 помажући телу да регулише глукозу (шећер). Нерегулисана глукоза може довести до развоја дијабетеса типа 2.
Preopterećnost zdravom ishranom nije nimalo bezazlena: Kako prepoznati ortoreksiju?
Преузмите андроид апликацију.