Почетна > Бизнис
Бизнис

Маск прекршио закон претњом да ће радници Тесле изгубити акције

Извршни директор америчког произвођача електричних аутомобила „Тесла“, Илон Маск, прекршио је савезни закон о раду када је написао на Твитеру да ће запослени у тој компанији изгубити могућност добијања акција, уколико се учлане у синдикат, саопштио је суд.
Фото: WikimediaCommons/Heisenberg Media

Пети окружни апелациони суд САД, са седиштем у Њу Орлеансу, потврдио је одлуку америчког Националног одбора за радне односе у којој се наводи да Маскова порука на Твитеру из 2018. године представља незакониту претњу која би могла да обесхрабри раднике да се учлањују у синдикат и наложио Маску да избрише ту поруку, објавио је Гардијан.

„Тесла“ је тврдио да твит о синдикалном удруживању није претња и да само узима у обзир чињеницу да синдикални радници у другим аутомобилским компанијама нису добили опције за акције.

Судско веће је, међутим, навело да значајни докази подржавају закључак да је Масков твит био имплицитна претња за укидање берзанских опција као начин одмазде за чланство у синдикату.

Усред кампање у фабрици „Тесла“ у Фремонту у Калифорнији, коју је спровео синдикат Уједињених радника аутомобила (УАВ), Маск је твитовао: „Ништа не спречава тим ‘Тесле’ у нашој фабрици аутомобила да гласа за синдикат… Али зашто плаћати синдикалне чланарине и одустајати од опција за акције у бесцење?”

Председник УАВ Шон Фајн поздравио је одлуку суда.

„Ево компаније која је очигледно прекршила закон, а ипак је прошло неколико година пре него што су ови радници постигли бар мало правде“, рекао је Фајн.

„Тесла“ је у фебруару добио спор поводом тужбе акционара због још једног Масковог твита из 2018. године, када је написао да је обезбеђено финансирање да би та компанија у потпуности постала приватна, што се касније показало да није тачно.

MMF odobrio Ukrajini kredit od 15,6 milijardi dolara

Преузмите андроид апликацију.