Почетна > Свет
Свет

Марш Грка на годишњицу гушења побуне студената 1973.

Хиљаде Грка марширало је данас кроз центар Атине да би обележило годишњицу насилно угушене студентске побуне 1973. године, која је помогла да се свргне војна хунта која је тада владала земљом.
Фото: Танјуг/AP/Michael Varaklas

Годишњи марш до амбасаде САД, коју многи Грци оптужују да је подржавала војну диктатуру од 1967. до 1974. године, често постаје жариште протеста против владине политике, пренео је Ројтерс.

Демонстранти су носили транспаренте на којима је писало „САД и НАТО напоље“, а неколико демонстраната је носило мајице на којима је писало „Борба за мир и разоружање“.

Тензије између полиције и демонстраната избиле су пре него што су демонстранти стигли до добро чуваног парламента на тргу Синтагма.

Распоређено је више од 5.000 полицајаца у Атини. Хеликоптер и дронови су током дана летели изнад централног трга Синтагма и суседних округа. Млади су испред поворке држали крваву заставу која је припадала студентима који су учествовали у побуни 1973. године.

Раније су људи положили венце и каранфиле на Атинској политехници, месту крвавог обрачуна 17. новембра 1973, када су тенкови пробили капије да сломе побуну која је најавила крај хунте.

Хунта се распала 1974. године, усред бурноиг негодовања јавности због државног удара који је наредила на Кипру, што је изазвало инвазију Турске на то острво само неколико дана касније.

Pelosi: Neću više biti lider demokrata u Kongresu

Преузмите андроид апликацију.