Почетна > Спорт > Фудбал
Фудбал

Марко Митровић именован за селектора олимпијске репрезентације САД

Српски фудбалски стручњак Марко Митровић водиће репрезентацију Сједињених Америчких Држава на Олимпијским играма у Паризу следеће године, саопштио је данас Фудбалски савез САД.
Фото: WikimediaCommons/Marijamitrovic5m

Како је саопштио ФС САД, Митровић (45) је протеклих 16 месеци био селектор репрезентације до 19 година, а сад је постављен за тренера репрезентације до 23 године, која ће представљати Сједињене Америчке Државе на Олимпијским играма, први пут од 2008.

„Док је радио са селекцијом до 19 година, Марко је имао кључну улогу у вођењу наших талентованих фудбалера и с нестрпљењем ишчекујемо да предводи нашу селекцију до 23 године, јер ће у том узрасту овим играчима бити указана изузетна прилика да наставе да се развијају док се суочавају са елитним ривалима на светској сцени и такмиче за златну олимпијску медаљу“, рекао је спортски директор Фудбалског савеза САД Мет Крокер у писаном саопштењу.

Од априла до јула ове године, Митровић, рођени Београђанин, радио је као помоћник прелазним селекторима сениорске репрезентације Ентонију Хадсону и Би Џеју Калахану и помогао да селекција доминантно освоји КОНКАКАФ Лигу нација.

Селекцију до 19 година водио је на шест утакмица и остварио свих шест победа, међу њима и против Енглеске, Хрватске и Норвешке. Од априла 2022. кад је преузео тим, Митровић је одржао шест тренинг кампова, а први са селекцијом до 23 године очекује га следећег месеца.

„Велика ми је част што радим за Фудбалски савез САД и изузетно сам поносан што сам добио прилику да водим селекцију САД на Олимпијским играма у Паризу“, рекао је Митровић у саопштењу Фудбалског савеза САД.

„Из прве руке сам видео како играчи са великим потенцијалом пролазе кроз наш развојни систем и узбуђен сам због њих, јер ће имати прилику да представљају своју земљу на тако великој сцени. Олимпијске игре биће посебна платформа за наше играче и једва чекам да наставимо да се припремамо“.

Пре ангажмана у Фудбалском савезу САД, Митровић је био помоћник Вељку Пауновићу у репрезентацији Србије до 20 година, која је 2015. освојила титулу првака света. Пауновић и Митровић провели су потом четири године заједно у Чикаго Фајеру, у МЛС лиги, а радили су заједно и у енглеском друголигашу Редингу.

Fudbaleri Srbije večeras dočekuju Mađarsku u kvalifikacijama za EURO 2024

Преузмите андроид апликацију.