Почетна > Србија
Србија

Марко Ђурић с амбасадором Италије о европском путу Србије и 145 година дипломатских односа

Министар спољних послова Марко Ђурић састао се данас са амбасадором Италије у Србији Луком Горијем, са којим је разговарао о европском путу Србије, као и заједничком обележавању 145 година од успостављања дипломатских односа.
Фото: Танјуг

Нагласивши да је чланство у ЕУ стратешко опредељење Србије, министар Ђурић захвалио је на подршци коју Италија пружа нашој држави у процесу европских интеграција.

Иако различитих мишљења и погледа на одређене теме, Србија и Италија деле партнерске односе, рекао је Ђурић, саопштено је из Министарства спољних поислова.

Ђурић је навео и да, поред недавних дешавања у УН, која су довела до додатних несугласица, међу земљама западног Балкана, Србија ће наставити да води политику мира и стабилности у региону.

Министар Ђурић упознао је амбасадора Горија са ситуацијом на Косову и Метохији, положајем Срба у Покрајини и стањем у преговорима са Приштином.

Саговорници су оценили да су билатерални односи две државе одлични, не само на политичком, већ и привредном нивоу, што потврђује и успешна реализација два Пословних форума – прошле године у Београду и пре свега неколико дана у Трсту.

Шеф српске дипломатије указао је да Србија жели блиско да сарађује са Италијом по свим питањима који су од националног интереса за обе земље, као и да постоји простор за унапређење сарадње у многим областима.

Како се ове године навршава 145 година од успостављања дипломатских односа Србије и Италије, као и 15 година од потписивања споразума о стратешком партнерству, саговорници су истакли да су то важни датуми из заједничке историје које је потребно обележити на адекватан начин.

Vučević zahvalio Kipru što nije glasao za rezoluciju o Srebrenici

Преузмите андроид апликацију.