Почетна > Бизнис
Бизнис

Марек: „Ер Србија” се приближава златном добу ЈАТ-а

Генерални директор „Ер Србије” Јиржи Марек изјавио је јуче да је циљ да раст националне авио-компаније на годишњем нивоу буде између 10 и 20 одсто и да током 2023. превезу више од три милиона путника.
Фото: Wikimedia Commons

Уз пораст профита, ширење флоте и јачање мреже дестинација, то би допринело да у наредне две или три године превазиђу и резултате из златне ере ЈАТ-а. По броју путника „Ер Србија” се приближила на само два процентна поена до рекордне претпандемијске 2019, рекао је Марек за Танјуг и прецизирао да је то један од најбољих резултата у конкуренцији европских авио-компанија.

Он је објаснио да од 2,76 милиона путника, колико су превезли 2022, а што је 73 одсто више него у 2021, четвртину чине путници у транзиту. Зато ће се, како каже, потрудити и да Београд позиционирају као главну ваздушну луку у региону западног Балкана и на то да путницима понуде одличне везе. Он је подсетио да је некадашњи „Јат ервејз” 2012. превезао 1,4 милиона путника, тако да је тај број за 10 година практично дуплиран, а да је број авиона са 11 повећан на 24.

Марек је најавио да „Ер Србија” шири мрежу дестинација и да ускоро покреће три нове, међу којима је и Каиро, који би требало да стартује око Ускрса. Од нових дестинација, каже, Измир је за њих највеће пријатно изненађење због великог интересовања и динамике продаје карата.

Поред тога, крајем прошле године отворена је линија до Тјенђина, а за мај је најављен први лет за Чикаго. У плану су и нове дестинације у Северној Америци и Кини. Марек је додао да је још рано да се каже о којим је дестинацијама реч, подсетивши да „Ер Србија” тренутно има флоту од 24 авиона.

Od danas most na Savi kod Ostružnice u punom profilu za saobraćaj

Преузмите андроид апликацију.