Почетна > Србија
Србија

Мање површина под зачинском паприком у Бачком Петровцу

По расположивим подацима зачинска паприка у Србији гаји се на површини око 2.500 хектара.Производња те повртарске културе почела је у атару Бачког Петровца,где се очекује да буде посејана на око 300 јутара.
Фото: РТВ

Површине ће, како наводе произвођачи, бити мање од прошлогодишњих јер су цене других пољопривредних култура прихватљивије и мање захтевне у улагањима.

У Бачком Петровцу производња паприке је традиција каже Федор Данко , угледни пољопривредни произвођач уједно и организатор производње испред земљорадничке задруге „Семе“ у Кулпину. Он каже да је ове године мање интересовања за гајење зачинске паприке јер је то захтевна биљна врста у погледу агротехнике али и радне снаге. Уз наведено високе су цене ратарских култура наглашава Федор Данко.

“Могу Вам рећи да је интересовање за гајење зачинске паприка мало опало, јер је репроматеријал отишао горе ,дизел гориво је проблем , паприка је захтевна биљка тражи пуно наводњавања и заштите а велики је проблем и радна снага , ако паприка роди пуно нема ко да то обере “, казао је Данко.

Растислав Пуцовски убраја се у веће производјаче зачинске паприке у Бачком Петровцу и ове године ту биљну врсту посејаће на око 15 хектара. Сетва је почела каже Растислав додајући да је зачинска паприка исплатива биљна врста и да је производе и поред тога што су сада много профитабилније друге пољопривредне културе.

„Исплатива је производња када је принос добар, радимо на тим површинама јер јер је боље било од гајења ратарских култура. Сада када су цене ратарских култура боље, дискутабилно је шта је исплативије, али ми нисмо одустали од гајења зачинске паприке”, рекао је Пуцовски.

Како год, наши саговорници сагласни су у оцени да је важно произвести квалитетну зачинску паприку, доброг рода уз обезбедјен пласман код откупљивача.

Radovi na putu Sremska Mitrovica – Ruma

 

Преузмите андроид апликацију.